Region

“Bilo je on ili mi” – Bivši policajac koji je ranio provalnika: “Tražio mi je novac, iz nogavice sam izvukao pištolj i pucao. Pao je na pod”

Policajac u penziji Milutin Cvetković (86) iz Lebana (Srbija), koji je u noći 13. marta ranio provalnika sa sjekirom u rukama i fantomkom na glavi, kaže da je morao da puca jer bi u protivnom on njega ubio budući da nije imamo nikakvu ušteđevinu koju je lopov tražio.

Milutin Cvetković - Blic.rs

– Moja penzija je 30.000 hiljda dinara i ja tog momenta nisam imao u novčaniku ni pet hiljada – počinje priču starina koji je jutros pušten iz policije.

Te noći, 10 do 20 minuta iza ponoći u kući Cvetkovića na periferiji varoši Lebane, u staroj ali prostranoj kući pored tijesne asfaltirane uličice odvijala se velika drama.

– Bilo je on, ili mi. Moja penzija je samo 30.000 dinara. Ne vjeruju mi ni komšije, a lopov mi ni slučajno ne bi povjerovao – kaže sagovornik.

“Vidio sam čoveka sa sjekirom iznad moje glave”
Razbojnik je tu kuću u gusto naseljenom kraju, ušao tako što je polomio staklo na jednom od tri prozorska krila. Ušunjao se nečujno i tačno je znao u kojoj sobi spavaju Cvetkovići.

– Moja teško pokretna supruga je spavala u krevetu, a ja sam dežurao pored nje u fotelji. Uhvatio me je prvi sam kada sam iznad glave ugledao čovjeka sa fantomkom na glavi i sa sjekirom iznad moje glave. Naredio mi je da ustanem, što sam i učinio. Rekao je da je čuo da imam mnogo novca i da mu ga odmah predam. Bio sam smiren, počeo da se ubijeđujem s njim, ali nije vrijedilo – objašnjava.

Za sve to vrijeme Cvetkovićeva supruga je vrištila, zapomagala i dozivala pomoć, ali je prestala kada je lopov i njoj, priča starina, zaprijetio sekirom.

– Nisam se uplašio jer sam iskusan policajac i bio sam na Paštriku i drugim opasnim mjestima tokom rata na Kosovu. Prevario sam ga. Iz nogavice sam izvukao pištolj i pucao mu u nogu. Pao je na pod. Potom sam odmah pozvao hitnu pomoć i policiju.

Pucanje u provalnika – ubistvo u pokušaju
Kasnije su mu u policiji rekli da je, zapravo, pucao malo više, odnosno, da ga je ranio u stomaku zbog čega je provalniku, kako je Cvetkoviću rečeno, izvađen jedan bubreg.

Tužilac je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju, a policija ni do danas nije navela ime provalnika i razbojnika osim da ima 34 godine, mada nezvanično saznajemo da je riječ o D.S. iz Lebana.

Provale i krađe su učestale u Lebanu, jednoj od najsiromašnjih opštini na jugu Srbije, ali se do sada nikada nije desilo da lopov naiđe na otpor i to od osobe stare 86 godina. Međutim, iako je odavno u penziji, Cvetković nije zaboravio kako se postupa u samoodbrani.

– Još u staroj Jugolsaviji dobio sam za predani rad orden s potpisima druga Tita, imam i druga priznanja, a na Paštriku i i Košarama bio sam komandir Policijskog odeljenja. Znam albanski i turski jezik i to odlično – priča.

Komšije: Šokirani smo što se ovako nešto desilo
Komšije su rekle „Blicu“ da nisu čule zpomaganje žene i da su o svemu saznale kada su oko 13 sati u ulici vidjele sanitet, policiju i inspektore.

– Ovo dvoje ljudi žive vrlo povučeno. Jedna kerka im je udata Aranđelovcu, druga ovdje u Lebanu i ona ih obilazi svaki dan. Zaista smo šokirani što i se ovako nešto desilo.

Cvetković inače veli da je zaboravio da kaže policiji da je provalnik i lopov navodno imao još dva saučesnika, a na pitanje otkuda mu takva informacije odgovara: „Operativni rad, pa ja sam policajac“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh