Region

Prve vakcine protiv koronavirusa na Kosovu početkom februara

Prve vakcine anticovid na Kosovo će stići početkom februara, a dnevno će biti vakcinisano po 20.000 građana…

Avdullah Hoti - Twitter

Prve vakcine anticovid na Kosovo će stići početkom februara, a dnevno će biti vakcinisano po 20.000 građana, izjavio je premijer Kosova Avdullah Hoti na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem i direktorom Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naserom Ramadanijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Na osnovu strategije za imunizaciju i vakcinaciju, opštinama se nalaže da putem porodičnih medicinskih centara urade listu građana koji će primati vakcine, prema određenim prioritetima.

“Lekari, osobe iznad 65 godina, visokougrožene osobe i biće objavljene liste građana u svakom porodičnom centru medicine imenom i prezimenom koji će biti vakcinisani prema vremenskim rokovima. Dnevni kapacitet zdravstvenih institucija na Kosovu je vakcinacija 20.000 građana u toku dana po celom Kosovu”, kazao je Hoti.

Premijer je naglasio da je juče obezbeđeno 535.000 Pfizerovih vakcina, a konkretizovano je kroz razgovore i 600.000 vakcina od Austrije. Dodao je da su od ranije ugovorene sa mehanizom COVAX vakcine za 20 posto kosovske populacije, što je 720.000 vakcina za 360.000 osoba, pošto se vakcine daju u dve doze.

Hoti je kazao da je za nabavku vakcina Vlada Kosova izdvojila 40 miliona eura iz budžeta.

“Očekujemo da kao i u zemljama regiona prve vakcine stignu u februaru, koje će biti raspodeljene prema izrađenoj strategiji. Urađen je jako dobar posao i od strane komiteta za imunizaciju”, kazao je premijer.

I ministar Zemaj je izjavio da su obezbeđene vakcine kompanije Pfizer i BioNTech, koje su prve odobrene za primenu u svetu, kao i besplatne vakcine iz mehanizma COVAX. Kazao je da Kosovo pregovara i sa pojedinačnim zemljama Evropske unije.

“Uporedo sa zvaničnom aplikacijom za vakcine, aplicirano je i za tehničku asistenciju s ciljem podizanja kapaciteta za korektnu administraciju vakcina nakon njenog pristizanja na Kosovo. To znači čuvanje, raspodela i davanje građanima prema prioritetnim grupama”, kazao je Zemaj.

Direktor Nacionalnog instituta Ramadani je kazao da je prema strategiji imunizacije urađena priprema i građani će biti pozivani prema terminima na vakcinaciju. Istakao je da će u svakom Porodičnom centru medicine postojati aplikacije za prijavu za vakcinaciju, a svaka osoba koja se vakcinise dobiće univerzalni karton vakcinacije.

Ramadani je rekao da je vakcinacija anticovid vakcinama besplatna i obavljaće se na dobrovoljnoj bazi, uz preporuku važnosti vakcinacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh