Region

Plenković: Imali smo 7 miliona turista, imamo istu nezaposlenost kao prije korone

Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je o aktuelnoj situaciji u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa, ali i ekonomskom oporavku naših susjeda.

Andrej Plenković - Twitter

“Iza nas su dva veoma dinamična mjeseca. Cilj je bio ići na izbore na početku jula jer smo bili veoma uspješni u vezi sa suzbijanjem epidemije. Vrlo smo brzo osigurali stabilnost parlamentarne većine i vlade. Još sam 2016. govorio o poruci stabilnosti”, rekao je on, prenosi “Klix“.

Tokom proljeća smo imali puno manje zaraženih, a veću smrtnost, dodao je. Sada imamo puno više zaraženih, a manju smrtnost.

“To što sam izjavio o ‘kalkuliranom riziku’ na CNN-u, to je logična izjava. Šta je alternativa tome? Zatvaranje ekonomije, karantin i praktički nemogućnost ekonomije da diše, ljudima da dišu i da pokušamo živjeti u ovim okolnostima. Ove sezone smo imali 7 miliona turista i došli smo na 50 posto prošle sezone koja je bila rekordna”, kazao je Plenković za Hrvatski radio.

Njegova glavna poruka je – nema panike, ne kreirajmo nešto čega nema.

“Imamo istu nezaposlenost kao u februaru prije krize. Očekujemo rast BDP-a u idućoj godini. Osigurali smo 22 milijarde koje su nam poluga ekonomskog oporavka. Mi ćemo osigurati stabilnost, a na poduzetnicima je da se bore”, rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh