Nauka

Oprez za sve koji preleže koronu – Dr Goran Milašinović: “Bez većeg fizičkog napora 3 do 6 mjeseci”

Profesor Medicinskog fakulteta, kardiolog Goran Milašinović preporučuje da dok se u potpunosti uticaj korona virusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest mjeseci.

Kardiolog Goran Milašinović - Blic.rs

Milašinović za beogradski “Nedeljnik” kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promjenama na srčanom mišiću koje liče na “miokarditis” (neki izvori govore o preko 50 posto oboljelih od Covid-19).

Dok se uticaj ovog korona virusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele Covid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest mjeseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled – istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni svijeta u kojima je javno zdravstvo “sistematski uništavano na račun privatnog“.

Prema riječima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste “posttraumatski stresni sindrom“.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 posto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh