Region

Stravičan slučaj: Silovao autističnu sestru i napravio joj dijete

Županijski sud je mladiću izrekao kaznu od dvije godine zatvora, koju je u cjelosti potvrdio Vrhovni sud.

Nasilje - Ilustracija / A. Nalbantjan

Stravičan slučaj s juga Hrvatske dobio je sudski epilog na Vrhovnom sudu – mladiću optuženom za polni odnos bez pristanka nad autističnom sestrom potvrđena je prvostepena presuda i mora u zatvor na dvije godine.

Županijsko državno tužilaštvo optužnicom je teretilo tada 20-godišnjaka zbog počinjenja teškog krivičnog djela protiv polne slobode i krivičnog djela rodoskvrnuća. Županijski sud je mladiću izrekao kaznu od dvije godine zatvora, koju je u cjelosti potvrdio Vrhovni sud. Prema optužnici, okrivljenom se stavljalo na teret “da je upotrebom sile počinio krivična djela 27. decembra 2014. godine u porodičnom stanu na štetu oštećene (1996. godište) koja je zbog bolesti nesposobna za samostalan život“.

Mladić je silovao svoju autističnu sestru, a pitanje je bi li uopšte ovaj predmet došao pred sud da nije bilo tužilaštva. Djevojka, koja nije bila u stanju da se brani niti imala pojma šta se događa, ali ni istražiocima da išta kaže, nakon silovanja je zatrudnila, prenosi “24sata“.

U petom mjesecu nesretna djevojka obavila je medicinski prekid trudnoće, koji je umalo završio tragično. Došlo je do početka sepse te je jedva punoljetna, teško bolesna djevojka, jedva preživjela. U to vrijeme istražioci su već sumnjali da je riječ o krivičnom djelu, imajući u vidu stanje djevojke, ali nisu mogli da identifikuju sumnjivca.

Međutim, zamjenica županijskog državnog tužilaštva zadužena za slučaj je preko DNK fetusa (koji se čuva neko vrijeme) i izdvajanjem DNK od svih potencijalnih sumnjivaca došla je do identiteta počinitelja.

Pokazalo se da je to brat djevojke, koji je, tek suočen s dokazima, priznao krivicu, a potom je proveo neko vrijeme u istražnom zatvoru zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Iako je postojala sumnja da nije bila riječ o izolovanom, pojedinačnom slučaju, takvo nešto nikad nije dokazano. Sudije na Županijskom sudu takođe je šokirao ovaj slučaj, ali iako je sankcija za ovo krivično djelo i do deset godina zatvora, bilo je ‘olakšavajućih okolnosti’, poput priznanja mladića, teških životnih okolnosti, kao i porodične situacije, koja bi se dodatno pogoršala odlaskom osuđenog na dugotrajniju robiju.

Takav stav prvostepenog suda prihvatio je Vrhovni sud RH te presudu potvrdio.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh