Region

Dr Danica Grujičić: “Virus će tokom ljeta mutirati, ne idite na more”

Virus korona će na ljetnjim temperaturama i uz visoko UV zračenje vjerovatno da mutira..

Dr Danica Grujičić - TV Prva, screenshot

Virus korona će na ljetnjim temperaturama i uz visoko UV zračenje vjerovatno da mutira, pa je zato odlazak na more veliki rizik, upozorava dr Danica Grujičić.

Prema njenim rječima, smrtonosni virus je nedovoljno istražen i još nije poznato kako će se ponašati tokom ljetnjih vrućina.

Postoji velika mogućnost da izmijeni oblik, da njegovo djelovanje oslabi ili isto tako može i da ojača. Još je veći problem, kažu stručnjaci, što je moguće da se pojave novi, drugačiji simptomi bolesti, a to bi olakšalo njegovo širenje.

Doktorica Grujičić kaže da je bez obzira na smirivanje epidemije u Evropi za građane najsigurnije da odmor provedu u svojoj zemlji, u kojoj znaju kakva je epidemiološka situacija sa koronom.

Ne znamo kako će ovaj virus nastaviti da se širi po drugim zemljama, ni kada će sve zemlje uspijeti do kraja da ga iskorijene. Nemamo potpunu i realnu sliku epidemije korone u Evropi i svijetu, ni u poznatim ljetovalištima u koja naši ljudi uglavnom idu. Nije isključeno da virus mutira pod visokim temperaturama, pa može da se desi da epidemija ponovo bukne dok ste, na primjer, na moru u Grčkoj, Crnoj Gori, Turskoj… Zbog deset dana ljetovanja na moru rizikujete da se zarazite, da ugrozite zdravlje i život, da budete u karantinu“, napominje prof. dr Grujičić, a prenosi “Informer“.

Realno je očekivati da se tokom ljeta promijeni i njegova klinička slika, kao i simptomi po kojima je do sada prepoznatljiv kod pacijenata. Možda počne da izaziva neke druge probleme kod zaraženih. Zato mislim da je sigurnije za sve naše građane da se odmaraju u Srbiji, gdje znamo kako se virus do sada kretao i mijenjao“, kaže ona.

Sa njom je saglasan i epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji kaže da će virus korona sigurno da se mijenja uslijed temperaturnih razlika, kao i jačine UV zraka, ali da niko u struci ne zna kako će to tačno biti.

Očekuje se da korona oslabi i da se tokom ljeta javljaju sporadični slučajevi. Ali to znači i da će biti asimptomatskih pacijenata, koji će biti zaraženi, a neće imati tegobe, što je najopasnije, jer će ga brže širiti. Zato je zaista nesigurno da se ide bilo gdje van granica Srbije. Rizikujete da ostanete negdje zarobljeni zbog virusa ili da vam se klinička slika pogorša, pa opet ne možete nazad u zemlju, već se morate liječiti u inostranstvu“, naglašava dr Radovanović.

On dodaje da i ako virus postane slab, treba da budemo odgovorni i da ne rizikujemo.

Bolje je ostati u Srbiji, pronaći neki odmor, poštovati savjete i mjere nadležnih i biti mnogo sigurniji nego negdje na moru“, kaže Radovanović.

Epidemiolog dr Predrag Kon objašnjava da je najbezbjednije da se ljeto provede u svojoj zemlji jer svako putovanje i kontakti sa nepoznatim osobama mogu biti opasni po zdravlje.

U inostranstvu biste sretali turiste iz različitih krajeva svijeta, a ne znate kako su se oni štitili, liječili… Nećete ni znati kako se u tom dijelu virus uopšte i ponaša, kako cirkuliše. Ukoliko putujete po našoj zemlji, to je drugačije. Jednostavno, bezbjednije je. Sve više mojih kolega ljekara misli kao ja“, rekao je Kon.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh