Region

Nestorović: “Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća”

Srbijanski doktor Branimir Nestorović govorio je jučer o svom optimizmu i rezultatima Srbije tokom pandemije u Jutarnjem programu “TV Prva”.

dr Branimir Nestorović - YouTube

“Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih petina je odatle.”

Mi Srbi imamo tu osobinu da popustimo u posljednjih pet minuta utakmice”, rekao je Nestorović.

“Pokazalo se da je to zatvaranje na početku bila odlična stvar, meni je mnogo smiješno kad hvale Švedsku i njihov model. Čak njihov epidemilog kaže da su se iznenadili širenjem kod starih. Nema tu iznenađenja”, rekao je on kritikujući broj umrlih i oboljelih, prenosi “B92“.

Rekao je da ne vjeruje u drugi talas je virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja.

Da danas neko oboli od koronavirusa kaže da bi imao minmalne simptome, ali i najavljuje da će polovina koja je sada na respiratoru još umrijeti.

“Sada kada je virus ovako slab, smiješno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da svi koji se nisu inficirali inficiraju. Koronavirusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne vjerujem da će se desiti, ne razumijem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se liječi… Prvi talas je bio takav kakav jeste jer nismo imali nikakvog iskustva.”

“Ubijeđen sam potpuno da je virus bio kod nas i u januaru. Bila je Nova godina, praznici… Mi smo imali teške pneumonije.”

Kod nas početak je bio kraj februara.

“Izgleda da su Italijani imali tešku sezonu gripa pa su imali koronu 1, da ga tako nazovem, pa onda i b koji je bio još virulentniji.”

“Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća. Uglavnom umanjuju. Nisu umrli u bolnici, ne ulaze u statistiku”, rekao je Nestorović, dajući kao primjer SAD i Francusku.

Kod nas ne vidi razloga da bi se lažirali podaci.

Više pogledajte u video-prilogu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh