Region

Broj zaraženih od korona virusa u Hrvatskoj porastao na 24 osobe

Broj zaraženih korona virusom porastao je u Hrvatskoj s 19 na 24.

Koronavirus - Twitter

Broj zaraženih korona virusom porastao je u Hrvatskoj s 19 na 24, izvijestio je nacionalni Stožer za Civilnu zaštitu. Riječ je o tri slučaja koja su bili u kontaktu sa zaraženom osobom u Rijeci, dok su dva kontakta uvezena iz Njemačke i Austrije. Slobodne transmisije virusa u Hrvatskoj još uvijek nema, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i čelnik Stožera Civilne zaštite Davor Božinović poručio je kako je striktno poštivanje uputa koje Stožer daje putem sredstava javnog saopštavanja najbolji način izbjegavanja oboljenja od virusa, od primjene higijenskih mjera do izbjegavanja direktnog kontakta s drugim osobama.

Dio odluka Stožera je ranije najavljen, poput ograničavanja javnih okupljanja na maksimalno sto ljudi, kao i da se sva sportska takmičenja održavaju bez gledatelja.

Na hrvatskim granicama provodit će se striktna kontrola, i to je nova mjera Stožera, za građane Njemačke, Francuske, Švicarske, Španjolske, Švedske, Francuske i Velike Britanije kojima će se nalagati striktne mjere samoizolacije, odnosno kućna karantena s ograničenim kontaktima i sa ukućanima. I Slovenija bi se uskoro mogla naći na ovoj listi s obzirom na nagli porast broja oboljelih u toj zemlji, izvijestio je Stožer.

Ministar Božinović upozorio je kako će svi koji namjerno šire lažne vijesti kako bi proizveli paniku biti sankcionirani od strane policije. Također, nepoštivanje samoizolacije je prekršajno i kazneno djelo, poručio je.

Prvi bolesnik s korona virusom u Hrvatskoj otpušten je iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu nakon dva testiranja koja su se pokazala negativna unutar 48 sati.

Pet je novih bolesnika u Hrvatskoj, tri su kontakti oboljelog iz Rijeke, jedna osoba je importirala oboljenje iz Austrije, a druga iz Njemačke.

“Znakova lokalne slobodne transmisije među građanima Hrvatske još uvijek nema”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj je pod nadzorom oko 5.900 osoba, a članovi Stožera poručuju kako je važno pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), posebno ne putovati u zemlje koje su detektirane kao izvor zaraze.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić navela je kako je među dvoje novooboljelih koji su bolest uvezli jedna osoba sa srednje teškim, a druga s blagim simptomima.

Pripremaju se dodatni punktovi za testiranje, posebno za osobe koje su bile u inozemstvu
jer se dijagnostika na Covid-19 za sada radi samo u Zagrebu, kazala je Markotić.

Negirala je optužbe da se sakriva broj oboljelih te spekulacije pojedinaca u javnom prostoru i na društvenim mrežama.

Markotić je poručila kako se u Hrvatskoj testiraju samo bolesne osobe kako bi se na vrijeme smjestile u bolnicu. Najavila je kako će se pojaviti i komercijalni testovi za korona virus na tržištu, no kako je dijagnostiku potrebno koristiti stručno, bez potrebe za testiranjem svih osoba.

“Svi slučajevi koji su nam se dogodili su uvezeni ili bliski kontakti tih koji su bolest uvezli. Nemamo unutarnju cirkulaciju bolesti, što je jako bitno za povoljnu epidemiološku ocjenu u Hrvatskoj”, kazao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Naglasio je kako populacija do 20 godina najmanje obolijeva, ili pak razviju blagu kliničku sliku.

Nema dokaza da nesimptomatska djeca šire virus, zato mjeru zatvaranja škola donosimo izuzetno u Istarskoj županiji, rekao je Capak te ocijenio da je slična situacija i u Primorsko-goranskoj županiji, no poručio je kako za sada ne bi trebalo zatvarati škole na tom području.

Najavio je kako će se situacija pratiti iz sata u sat te ukoliko se pojavi potreba zatvorit će se škole i u ostalim dijelovima Hrvatske.

U karanteni u Splitu trenutačno je 28 osoba koje su stigle trajektom iz Ancone, a ministar Božinović je kazao kako je državljanima BiH i Crne Gore koji su bili na tom trajektu omogućen tranzit iz Splita u matične države.

Hrvatski bolnički sistema na raspolaganju ima 14.500 kreveta, 500 stacionarnih i 300 transportnih respiratora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh