Region

Radije ću čuvati ovce u Lici nego da ljetujem na Jadranu! Neću da me za moje pare prave budalom

“Prošlo ljeto sam se zaklela da više neću ljetovati na Jadranu, taman išla pješke do Durmitora ili se sama pentrala po Velebitu, sve može samo ne masovni turizam na dalmatinski način.

Plaža u Makarskoj - Makarskainfo.com

Budući sam odrasla u Dalmaciji, nikada ranije nisam ni pomišljala na život bez barem dvije sedmice najljepšeg mora, ali, nakon prošlogodišnjeg iskustva, naprosto tu golgotu ne želim još sebi jednom priuštiti. Ako treba idem u Grčku, Crnu Goru, bilo gdje… Ljetovaću u šatoru na Velebitu, čuvati ovce u Lici, ali u rodnoj Dalmaciji više izigravati budalu neću”, kaže jedna Hrvatica.

Kaže da je ogorčena i cijenama.

“Neću nikada zaboraviti osjećaj potpune nemoći i gubitništva kad su mi u jeftinom kafiću na plaži u Jezerima na Murteru naplatili 5 komadića najjeftinijeg sira i šaku španskih maslina 9 eura. Dok sam tako sjedila na tipičnom jeftinoj bijeloj stolici i prstima prebirala masline po plastičnom tanjiru, počela sam da osjećati kako mi se filmski na čelu, poput kakve stigme, pojavljuje slovo “L” kao “luzer”.

Kafić je to na plaži, ali to plaže vidjelo nije. Dakle, nije u pitanju ni šljunak, ni pijesak, već obična usijana betonjara, odnosno cementirani plato po kojem između tijesno naslaganih peškira na temperaturi od plus 40 skakuću gologuza djeca, a uši ti paraju roditelji koji za njima viču na raznim jezicima. Mira nije bilo ni za lijek, a hladiti se moglo eventualno ledom, kad bi ga bilo, jer u kafiću iz nekog razloga je čak i struje nestalo.

Naše divno Jadransko more toga se dana bojom, izgledom pa čak i temperaturom minimalno razlikovalo od betonskog platoa, kojeg smo zvali plažom. Bila je to jedna mutna, mlaka i bučna bara, u koju ne znaš zašto bi ulazio, osim ako baš ne želiš izgrepsti tabane oštrim kamenjem.

Izmoždena bukom, vrućinom, komarcima i muhama odlučila sama utjehu potražiti u jednom od najbolje ocijenjenih tamošnjih restorana, ali čak i to je bilo čista prevara.

Šta bi tek bilo da sam kojim slučajem odlučila da odem na Vis? Samo za prevoz automobila trajektom, kada bih ga imala, bi platila oko 150 eura, a gdje je još barem 60 eura goriva za do Splita i natrag te 400 kuna putarine, a onda prelazimo na ostrvske cijene hrane. Sedam dana skromnog smještaja bi me koštao oko 400 eura.

Brzinskim pogledom na ove iznose sasvim ja jasno da bi me sedam dana ovakvog ljetovanja na Visu koštao otprilike jednako kao mjesec dana na nekom azijskom ostrvu. Jedino problematično je što je u ovo doba godine u Aziji kišna sezona, ali iz mog dosadašnjeg iskustva to i nije nešto što može bitno pokvariti pustolovan odmor na egzotičnoj lokaciji”, zaključila je, prenosi “100posto“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh