Region

Ko kome stvara probleme: Kolinda bi “voljela vjerovati” da to nije BiH, snimci dokazuju ko je odgovoran

Po sistemu “napad je najbolja odbrana”, u Hrvatskoj se, očigledno, aktuelizira navodna odgovornost BiH sa izazovom povećanog priliva migranata u toj zemlji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bi, kazala je u utorak, “voljela vjerovati da BiH ne stvara probleme Hrvatskoj u vezi sa migrantima”. Građani BiH bi voljeli vjerovati da im komšije, pa i Republika Hrvatska, ne stvaraju probleme u vezi sa migrantima, ali im činjenice to ne dozvoljavaju.

Po sistemu “napad je najbolja odbrana”, u Hrvatskoj se, očigledno, aktuelizira navodna odgovornost BiH sa izazovom povećanog priliva migranata u toj zemlji. Ta odgovornost se aktuelizira nepuni mjesec nakon što je švicarska televizija SRF objavila videosnimke koji dokazuju da hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante sa teritorija Hrvatske na teritorij BiH.

U samo dva dana su novinari SRF-a zabilježili četiri situacije u kojima hrvatski policajci na teritorij BiH prebacuju grupe od oko 30 migranata.

– Ovo je prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata sa teritorija Evropske unije (EU) dokumentirano na ovaj način – navodi se u prilogu kojeg je emitirao ovaj švicarski javni servis na njemačkom jeziku.

Izbjeglice su švicarskim novinarima potvrdile da ih je hrvatska policija prebacila u BiH bez ikakvih provedenih procedura. Tvrde da je tom prilikom nad njima upotrijebljena sila.

– Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH – kazao im je jedan Pakistanac.Radi se o prisilnom vraćanju migranata u BiH, takozvanoj “pushback” praksi, kojom se krši UN-ova konvencija o izbjeglicama.

Optužbe, zadokumentirane videosnimcima, nisu prve koje se odnose na Hrvatsku u kontekstu ilegalnog prebacivanja migranata u BiH. Brojni svjetski mediji i nevladine organizacije su slične optužbe iznosili i ranije.

Krajem 2018. godine je njemački javni servis ARD objavio videomaterijal na temelju kojeg postavlja pitanja protjeruje li MUP Republike Hrvatske migrante u BiH preko “zelene granice”, odnosno protjeruje li migrante ilegalno u BiH.

Video je ARD-u na raspolaganje stavila nevladina organizacija Border Violence Monitoring. Radi se ukupno o 132 videosnimke. ARD piše da se na njima može vidjeti ukupno 54 “vjerovatno ilegalna vraćanja grupa migranata iz EU članice Hrvatske u smjeru BiH”.U periodu između septembra i oktobra 2018. detektirano je, prenosi ARD, najmanje 386 osoba, među njima žene i djeca, kako ih naoružani pripadnici MUP-a Republike Hrvatske prate na šumskom puteljku, i onda nešto kasnije se vide policajci kako se sami vraćaju nazad.

UNHCR, partneri i drugi akteri na terenu redovno primaju izvještaje od izbjeglica i migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno vratila u BiH, što se i navodi u izvještaju UNDP-a.

Na ovu je situaciju upozorio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kazavši da postoje slučajevi gdje je hrvatska policija u BiH vratila čak i one migrante za koje ne postoji dokazi da su na teritoriju Hrvatske ušli iz BiH.

– Također, HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju BiH. I umjesto da Granična policija BiH maksimalno štiti granicu između BiH i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između BiH i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u BiH, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se utisak kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u BiH – izjavio je Komšić,piše Faktor


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh