Region

KFOR: Vlasti Srbije su znale za akciju kosovske policije

Nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali i dalje postoji izvjesna napetost. Za podne je zakazan protest u centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.

KFOR - Ilustracija/Twitter

Istovremeno, portparol KFOR-a pukovnik Vićenco Graso izjavio je danas da su vlasti Srbije bile obaviještene da će doći do akcije hapšenja na sjeveru Kosova i da “nije bilo iznenađenja”.

“Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmjenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima”, kazao je Graso za televiziju “Prva“.

On je negirao da je mađarski kontigent KFOR-a pokušao da reaguje tokom akcije i da ga je u tome spriječila komanda tih snaga.

U jučerašnjoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije na sjeveru Kosova uhapšeno je 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila.

Od 19 uhapšenih policajaca, njih 11 su Srbi, sedam je Albanaca i jedan Bošnjak.

Privedena su i dva uposlenika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je zbog akcija kosovske policije na sjeveru Kosova jedinicama Vojske Srbije zapovjedio stanje pune borbene spremnosti i nagovijestio mogućnost vojne intervencije ako se nastavi ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu, ali je poslije zanijekao da je spominjao vojnu intervenciju.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh