Region

Dobitnik nagrade “Ponos Hrvatske” s lažnom diplomom 17 godina predavao u srednjoj školi

Novi slučaj lažne diplome u školama otkriven je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Hrvatskoj, a riječ je o muškarcu koji je dugi niz godina bio zaposlen u čak dvije bjelovarske škole – Ekonomskoj i birotehničkoj školi te Medicinskoj školi.

Srednja škola u Bjelovaru - Bjelovar.live

Iz Ministarstva obrazovanja Hrvatske “Indexu” je neslužbeno potvrđeno kako se zaista radi o novom slučaju lažne diplome.

“Profesoru” koji je predavao 17 godina s lažnom diplomom uručen je otkaz. Odluka o otkazu je donesena na jučerašnjim sjednicama Školskog odbora u obijema školama u kojima je radio.

“U ponedjeljak smo održali sjednicu Školskog odbora na kojoj je odlučeno da se profesoru koji je zaposlen u našoj školi uruči vanredni otkaz radi posjedovanja krivotvorene diplome. Otkaz će mu biti uručen lično ili poštom”, rekla je u telefonskom razgovoru za “bjelovar.live” Biljana Balenović, direktorica Medicinske škole u Bjelovaru.

Lažna diploma iz Austrije

Vojislav Kranželić, direktor Ekonomske i birotehničke škole, potvrdio je kako su članovi Školskog odbora na sjednici koja je u toj školi također održana jučer, odlučili da se zaposleniku s lažom diplomom uruči vanredni otkaz.

Muškarac je posjedovao lažnu diplomu s jednog od fakulteta iz Graza u Austriji. Na osnovu krivotvorene diplome diplome na kojoj stoji da ima titulu mr. sc. latinskoj jezika i historije zaposlio se u Medicinskoj školi u kojoj je punih 17 godina predavao latinski i historiju.

Na pitanje novinara portala “bjelovar.live” je li tokom radnog vijeka lažnog profesora bilo razloga sumnjati u njegove kompetencije, ravnateljica Balenović odgovorila je kako nikada i ničim nije odavao da ne zna što radi.

Podignuta kaznena prijava

Dodala je i kako je Medicinska škola po saznanju da se radi o lažnoj diploma ispoštovala zakonsku obvezu te uz to što je o cijelom slučaju obavijestila nadležno ministarstvo, bivšeg zaposlenika je kazneno prijavila policiji i državnom tužilaštvu.

Iz Općinskog državnog tužilaštva u Bjelovaru potvrdili su primitak kaznene prijave iz Medicinske škole.

“Vezano za vaš upit obavještavam vas kako je ovo državno tužilaštvo zaprimilo kaznenu prijavu Medicinske škole Bjelovar podnesenu protiv muške osobe zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona. U tijeku je provođenje izvida”, odgovorili su za “bjelovar.live”.

Dobio nagradu Ponos Hrvatske

Posebno je zanimljivo da je “profesor” koji je punih 17 godina djeci predavao s lažnom diplomom, i to latinski i historiju, 2011. godina dobio nagradu Ponos Hrvatske.

Uz nagradu je dobio i statuu “Srce na dlanu”. Nagradu koja se dodjeljuje onima kojiima su ugrozili sebe da bi spasili druge lažni profesor dobio je zbog priče prema kojoj je pred zgradom bjelovarske Medicinske škole stao u odbranu učenika kojeg je maltretirala grupa starijih dječaka.

Ima 30 godina radnog staža i 17 godina u školama s krivotvorenom diplomom

Tom je prilikom izjavio da bi opet, kada bi mu se pružila prilika, stao u odbranu učenika kojeg je maltretirala grupa starijih dječaka, a tada je, 2011. godine, kazao i kako je od 22 godine radnog straža proveo u školskim klupama.

To znači da je do danas prikupio 30 godina radnog staža, od čega je 17 u obrazovnim ustanovama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh