Region

Kako je vila usred ničega postala biznis za cijelu porodicu: Otac Mate svojim je rukama izgradio ovu ljepoticu, a tek što je dovršena, stižu rezervacije za skoro cijelu sezonu

Imoćani se okrenuše turizmu, jednoj od najpotentnijih grana razvoja. I to kako… Praktički preko noći postadoše perjanica razvoja te grane u Dalmatinskoj zagori, sa zapanjujućim rezultatima. Spomenimo samo neke.

Prije desetak godina u Imotskoj krajini zabilježeno je desetak tisuća noćenja, od toga 50 posto stranih gostiju. Prošle godine 78 hiljada, od toga 95 posto stranih gostiju. Ove godine očekuje ih se do sto tisuća. Prije desetak godina bila je tu jedna ili dvije kuće za odmor s bazenom, ove ih je godine više od tristo.

Imoćani prvi dobiše u kontinentalnoj Hrvatskoj Strategiju razvoja turizma do 2025. godine, prvi objediniše sve turističke zajednice iz osam općina i grada Imotskog u jednu.

Na predstavljanju Strategije prvi ljudi hrvatskog turizma, ministar Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, pohrliše u Imotski da bi izrekli pregršt pohvala na svemu što Imoćani postigoše u vrlo kratkom vremenu.

Imotska krajina postaje turistički El Dorado: ne tako davno imali su dvije tisuće noćenja godišnje, a lani gotovo 75 tisuća! Imoćani idu dalje, ove godine planiraju ponuditi čak 300 kuća za odmor…

Predstavljen dokument ‘Strategija razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine’: ‘Rezultati u posljednjih nekoliko godina daju veliki prostor napretku’

Zadržimo se na samo jednom segmentu razvoja, kućama za odmor u ruralnim područjima Imotske krajine i u Imotskom. Objekti jedan ljepši od drugog, a neki su prave majstorske rukotvorine imotskih građevinara i kamenoklesara.

Restaurirale su se stare i napuštene kuće u napuštenim zaseocima, izgradile se nove kreditima, ušteđevinom, zadnjom kunom ispod madraca. A o interijerima većine tih ljepotica ne treba trošiti ni riječi. Slike govore sve.

O sadržajima, teretanama, igraonicama za djecu, nadstrešnicama, kaminima, teniskim terenima, biciklističkim i pješačkim stazama da i ne govorimo. Ovaj put s razumom, ne očekujući da će im se sve preko noći vratiti. Iz sezone u sezonu.

Prvo su popunili jedan tjedan, pa tri, pa deset, pa dvadeset. Neki i više. I iz godine u godinu produžavali sezonu. Prije je to bio juli i avgust, a sada traje od maja do kraja oktobra. Pa zar to zorno ne potvrđuje njihovu predanost turizmu? Cijele su obitelji preko noći uletjele u taj posao.

I evo, ova priča izlazi iz jedne takve obitelji. Ovaj put ne iz nekog imotskog ruralnog područja, nego iz samoga Imotskog, prenosi slobodnadalmacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh