Region

Hrvatska policija na silu vraća migrante u Srbiju, odakle god da su ušli

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji registrovao je povećanje broja migranata koje je hrvatska policija nasilno preko granice uputila u pravcu Srbije.

No image - Haber.ba

Kako je rečeno agenciji “Beta”, hrvatska policija vraća migrante u Srbiju bez obzira na to da li su na teritoriju te zemlje ušli sa teritorije Srbije ili ne.

“APC je, prema svjedočenjima migranata vraćenih na teritoriju Srbije, zabilježio u 2018. godini povećan broj lančanog protjerivanja i to iz Slovenije preko Hrvatske u Srbiju i iz Mađarske u Hrvatsku pa u Srbiju. Migranata koji su prethodno boravili u Srbiji, ali i onih koji nisu iz Srbije ušli u Hrvatsku ili nikada prije nisu boravili u Srbiji. Srbijanska policija toleriše takvo postupanje hrvatskih policajaca i prihvata sve migrante koji su protjerani ili vraćeni u Srbiju”, navela je ta nevladina organizacija koja se bavi pitanjem azila.

APC upućuje i na to da se ta svjedočenja potvrđuju i u “Petom izvještaju o nezakonitom protjerivanju i nasilju Republike Hrvatske – nezakonite prakse i sistematsko kršenje ljudskih prava na granicama EU”, koji su objavili hrvatska udruženja “Are you Syrious”, “Centar za mirovne studije” i “Inicijativa: dobrodošli”.

U tom izvještaju se navodi da je primjetno sistematsko nasilno vraćanje migranata preko granice u Srbiju, odnosno spriječavanje njihovog pristupa na teritoriju Hrvatske na nezakonit način.

“Pritom hrvatska policija upotrebljava silu, vrijeđa i ponižava migrante, uništava imovinu – mobilne telefone i punjače te oduzima novac i vrijednije mobilne telefone koje nađe kod migranata. Nasilja nisu pošteđeni ni maloljetnici bez pratnje”, navodi se u izvještaju.

APC je naveo da migranti svjedoče da ih hrvatska policija nezakonito vraća, ne samo s granice sa Srbijom, već i iz dubine teritorije i okoline Zagreba, kao i s granice sa Slovenijom.

“Migrantima koji traže azil ne dopušta se pristup azilu, njihove namjere se ignorišu i njih uporno vraćaju nazad”, navodi se u izvještaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh