Region

Nakon banjalučkog skandala: Del Vechio neće više biti ambasador Hrvatske u BiH

Ministrica vanjskih i evropskih poslova i podpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Marija Pejčinović – Burić, gostujući sinoć na HRT-u, kazala je da je da će nakon što se obave konsultacije između Banskih dvora i Pantovčaka u Bosnu i Hercegovinu doći novi ambasador.

Ivan Del Vechio i Milorad Dodik - Twitter

Dodala je da je bila neugodno iznenađena kada je vidjela da je trenutni Ivan Del Vechio bio na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, u ime Republike Hrvatske, i to na svečanosti na kojoj su se odlikovali ratni zločinci.

Ministrica je kazala da je, kada je vidjela fotografije iz Banja Luke, pomislila da je riječ o fotomontaži.

“Njegova odluka je tim više čudna jer bio je angažovan na svim poslovima koje treba obavljati jedan ambasador i ovo je došlo kao iznenađenje”, navela je ministrica.

Dodala je da je Del Vechio donio pogrešnu odluku jer Hrvatska nikada nije učestvovala na proslavi tog dana i potvrdila da je već obavila razgovor s njim. Upitana što joj je rekao i kako je objasnio svoj postupak navela je da je Del Vechio to protumačio kao poziv predsjedavajućeg predsjedništva Milorada Dodika i dodala da je tačno da nije bio ni na mimohodu ni na svečanoj akademiji. Tamo nije trebao biti…

“Međutim, za nas je najvažnije da tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika prema tome nije promijenila. Nije uopće trebao ići. Neistine su da je išao uz znanje Zagreba. Išao je na svoju ruku”, objasnila je ministrica.

Podsjetila je da je njegov četverogodišnji mandat istekao i da je ostao dodatnu godinu jer su u BiH bili izbori i da u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati ambasadora.

“Kada se završi procedura ići će novi ambasador”, kazala je Pejčinović Burić.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh