Region

Ivo Banac: Nadam se da je ambasador Del Vechio jednostavno samo glup

Hrvatski historičar i redovni profesor Univerziteta Yale Ivo Banac komentarišući jučerašnji pohod Ivana Del Vechia, ambasadora Hrvatske u Sarajevu, proslavi “dana RS” u Banjoj Luci, kazao je kako nema nikakve dileme da se radi o nelegitimnoj proslavi koja je kao takva određena odlukom Ustavnog suda BiH.

Ivo Banac - Balkans.AlJazeera.net

“Takvo okupljanje je po naravi provokativno i biti tamo na taj dan znači imati pozitivan odnos prema projektu stvaranja velikosrpske tvorevine unutar Bosne i Hercegovine. Oni koji su tamo došli da doprinesu toj ilegalnoj svetkovini, bilo iz Srbije, bilo ambasadori prisutni u Sarajevu, bilo takozvano vodstvo hrvatskog naroda u BiH, dakle grupa Čović i ostali, jednostavno sarađuju s nečim što je u svojoj biti protivno naravi Bosne i Hercegovine i to je jasno kao dan. Jedino što mene zanima je šta je hrvatski ambasador Del Vechio radio u Banjoj Luci, jer nismo još dobili objašnjenje iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova RH o tom slučaju. Šta je on imao raditi tamo, da odaje poštu ratnim zločincima, i to onima koji su djelovali upravo protiv Hrvatske?! To je skandalozno i on bi istog časa trebao dati ostavku”, kazao je Banac za “Fokus“.

Upitan da li prisustvo hrvatskog ambasadora jučer u Banjoj Luci, ali i šutnja političkog vrha u Hrvatskoj u vezi s tim, može predstavljati zvaničan stav Vlade RH spram obilježavanja neustavnog dana RS-a, profesor Banac je kazao:

“Nadam se da to nije zvaničan stav Vlade Republike Hrvatske i nadam se da je on (ambasador Del Vechio, op.a.) jednostavno glup. Ali, ukoliko hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ne reaguje i ne opozove ga, onda to nešto govori i o stavu hrvatske Vlade”, kaže Banac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh