Region

Za smrt dječaka u Metkoviću jedino će biti kažnjena doktorica koja je pomogla?

Hrvatska liječnička komora od javnosti taji imena liječnika kod kojih su pronađeni propusti u slučaju smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. No, Index je od izvora koji je morao ostati anoniman doznao da Komora najviše tereti liječnicu Kseniju Kaleb, pedijatricu Doma zdravlja Metković, koja je jedina odmah primila i pregledala dječaka nakon što su ga odbili primiti na Hitnoj i u ordinaciji drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka.

pogled

Istovremeno, kako doznajemo, Komora ne tereti drugog pedijatra koji nije primio dječaka, niti njegovu medicinsku sestru koja je ocu poručila da imaju gužvu i da ode na Hitnu (iako su ga s Hitne to isto jutro poslali pedijatru). Nadalje, Komora propust ne vidi u stalnom vraćanju dječaka s Hitne. Također ne vide ništa sporno što je dijete odvezeno helikopterom na koji se čekalo sat i 20 minuta, a brže bi stigao kolima Hitne pomoći.

Komora je u nalazu najviše zamjerila dr. Kaleb, koja je jedina u Metkoviću pomogla nesretnom dječaku. Zamjeraju joj što nije ostala na Hitnoj s dječakom te mu odmah u ordinaciji nije dala kisik i infuziju. A ona ga je, upravo misleći na dobrobit djeteta, odvela u 30 sekundi udaljenu Hitnu da bi mu se to sve isto brže dalo jer je Hitna opremljena za hitne slučajeve. Nadalje, u pedijatrijskoj ambulanti ne postoji defibrilator koji je možda mogao zatrebati u reanimaciji životno ugroženog djeteta, a na Hitnoj postoji jer je ona jedina opremljena za liječenje životno ugroženog pacijenta. I na koncu, jedino ga je Hitna pomoć mogla prebaciti u splitsku bolnicu.

Odvjetnik dr. Kaleb: Nalaz Komore nije valjan i objektivan

Komora je propust našla i kod liječnice s Hitne koja je malenog Gabrijela primila u nedjelju u noći i poslala kući te kod liječnice koja je dječaka otpremila na helikopter a da mu pritom nije dala dovoljno kisika i infuzije. No, kako smo naveli, najveći propust vide kod dr. Kaleb.

Kontaktirali smo ravnatelja Doma zdravlja Metković Mihovila Štimca, čija je zaposlenica dr. Kaleb, no on nam je odbio dati izjavu vezano za nalaz inspekcije Hrvatske liječničke komore. Kratko je rekao da nije u mogućnosti komentirati taj nalaz.

Potom smo zvali dr. Kaleb, a ona nas je uputila na svog odvjetnika Antonia Volarevića, koji nam je rekao da su u nalazu HLK izostala načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja. Ističe kako nalaz Komore ne drži valjanim i objektivnim.

“U Pravilniku o stručnom nadzoru Hrvatske liječničke komore na žalost nigdje nije propisano da Komisija za stručni nadzor provodi nadzor objektivno, nepristrano i jednako prema svim liječnicima koji su subjekti nadzora. Pri donošenju ocjene o ispravnom ili neispravnom postupanju nužno je da se nadzorno tijelo na jednak način odnosi prema svakom subjektu nadzora i nužno je da se svaki dokaz – koji ide u prilog i koji ne ide u prilog subjektu nadzora – cijeni jednakom, objektivnom mjerom”, rekao je za Index odvjetnik Volarević.

“Na žalost, ta osnovna načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja izostala su i u nalazu Hrvatske liječničke komore izrađenom povodom izvanrednog nadzora liječnika koji su pružali ili trebali pružiti neposrednu zdravstvenu zaštitu sada pok. Gabrijelu Bebiću”, dodao je Volarević.

“Komisija za nadzor potpuno propustila utvrđivati i komentirati postupke ili propuste određenih liječnika”

Nadalje navodi kako je “iz nalaza razvidno da su članovi Komisije za nadzor potpuno propustili utvrđivati i komentirati ili su tek šturo komentirali postupke ili propuste određenih liječnika i zdravstvenih djelatnika, a dok su u odnosu na druge liječnike sasvim neopravdano preuveličali značaj njihovog postupanja u negativnom kontekstu”.

“Također, uopće nije objektivno ispitana uloga i značaj postupka zdravstvene djelatnice koja je, prema navodima svjedoka, u ključnom trenutku samovoljno odbila zahtjev Gabrijelovog oca da dječak bude žurno primljen kod liječnika pedijatra u ordinaciju. Uopće nije obrađeno pitanje zbog čega je dječak posljednjeg dana u teškom stanju ponovno s Hitne poslan da čeka kod pedijatra. Time su u potpunosti ignorirane informacije koje su od iznimnog značaja za pravilna utvrđenja iz nalaza Komisije Hrvatske liječničke komore. Iz tog razloga predmetni nalaz Liječničke komore ne može se uzeti kao relevantan dokument na temelju kojega bi se mogli donositi ozbiljni zaključci o tome tko je i u kojoj količini doista učinio stručni propust, odnosno je li i koji od tih propusta doista bio presudan za tragičan ishod”, rekao nam je odvjetnik liječnice Kaleb.

Stoga takav nalaz u bitnim elementima ne držimo valjanim i objektivnim, te čvrsto vjerujemo da će daljnja ispitivanja biti vršena objektivno, na pravičan i jednakovrijedan način prema svim sudionicima ovog tragičnog slučaja. To je u interesu ožalošćene obitelji, prozvanih liječnika, ali i cjelokupne hrvatske javnosti”, rekao je za Index odvjetnik Volarević.

Liječnik tvrdi da nisu odbili primiti dijete

Index je razgovarao s dr. Vladimirom Krmekom koji tvrdi da nikad nisu odbili primiti dijete, iako je dječakov otac potvrdio da ga medicinska sestra dr. Krmeka nije htjela primiti te ga je poslala opet na Hitnu.

“Nikad nismo odbili dijete, ovo je jedan tragičan događaj, moja sućut obitelji. Ja institucije poštujem i neka oni utvrde što je bilo, samo znam da nikad nije odbijen pregled niti jednog pacijenta. Moja sestra je izjavila da nije odbila uvesti dijete. To je sve što imam za reći”, kratko je za Index rekao dr. Krmek.

Kontaktirali smo i Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, u čijoj je nadležnosti Hitna u Metkoviću.

Rekli su nam da su primili nalaze Komore te da nemaju ništa novog za reći.

“U svezi Vašeg upita o Stručnom mišljenju Komisije za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore možemo reći da nema nikakvih novih okolnosti od onih do sada objavljenih u javnosti. Kako je predmet već ranije od strane Ministarstva zdravstva predan na postupanje nadležnom državnom odvjetništvu, tako ga u ovom trenutku ne možemo dalje komentirati”, odgovorio je Indexu ravnatelj Zavoda za hitnu Luka Lulić.

Podsjetimo, devetogodišnjeg Gabrijela otac je u nedjelju 9. 12. 2018. dva puta doveo na Hitnu i oba puta su ga poslali doma te rekli da u ponedjeljak ode svojoj pedijatrici. Kako drugo jutro njegova pedijatrica dr. Rasema Bubica nije bila u smjeni, otac je dječaka doveo kod drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, no medicinska sestra im je poručila da im je prevelika gužva i da ga ne može primiti. Potom je otac odveo dječaka na Hitnu i tamo su mu opet rekli da ode pedijatru.

Jedina liječnica koja je prepoznala da je dječak životno ugrožen

Otac je potom dječaka odveo kod treće pedijatrice koja je zaposlena u Domu zdravlja Metković, dr. Ksenije Kaleb, koja ga je odmah primila i dječak se već tada nalazio u jako teškom zdravstvenom stanju.

“Kad je dječak došao k meni u ordinaciju, pristupila sam pregledu i odmah na prvi pogled sam uočila da je dijete vitalno ugroženo i posumnjala na sepsu. Dijete je bilo ataktično, jedva je disao, teturao je, nije mogao održavati ravnotežu. Od sepse je bio u hipotenziji, ruke i nokti su mu poplavili. Disanje na desnoj strani pluća nije se uopće čulo. Nije mogao govoriti. Nije mogao otvoriti usta, grlo mu je bilo žareće crveno, posumnjala sam odmah da se uslijed upale razvija sepsa. Dijete je bilo slabog kontakta i klonulo”, ispričala je dr. Kaleb za Index kad smo otkrili ovaj slučaj.

“Problem je što u Domu zdravlja ne možemo napraviti brze pretrage krvi, već moramo čekati dva do tri sata, a vremena za čekanje nije bilo. Odmah sam ocu rekla da ga vodimo na Hitnu medicinsku pomoć koja je kat ispod nas, da se započnu mjere naprednog održavanja života i da ga se što prije preveze u KBC Split jer je svaka minuta bitna. Na Hitnoj sam ih uputila u to što treba, a liječnica s Hitne mi je rekla da ga oni preuzimaju i rukom dala znak da odem. A s Hitne je nakon sat i 20 minuta dijete odveo helikopter u Split, no sve je to bilo kasno. Jako mi je žao i kao liječnik se ne mogu pomiriti s činjenicom da ga je otac u zadnjih 20 sati, od nedjelje do ponedjeljka, vodio kod 4 liječnika, dva puta na Hitnu u nedjelju, potom u ponedjeljak kod pedijatra, pa na Hitnu pa onda tek kod mene i da se na kraju dogodio smrtni ishod. Ni jednom mu nisu vađeni laboratorijski nalazi. Imao je gripu koja obara leukocite i onda imao nesreću da je dobio gnojni streptokok koji je nesmetano napravio velike probleme na svim organima. To je prestrašno”, rekla nam je tada dr. Kaleb.

Dječakov otac sve ispričao

Dječakov otac Mišo za Slobodnu Dalmaciju je ispričao je da je sina odveo u nedjelju dva puta na Hitnu gdje su ga oba puta pregledali, rekli da je u redu i neka u ponedjeljak ode pedijatrici. Kako njegova pedijatrica nije radila, otišli su kod pedijatra dr. Krmeka.

“Zamolio sam njegovu medicinsku sestru da primi moje dijete jer mu nije dobro. Gabrijel je već tada jedva stajao na nogama, sklapale su mu se okice i bio je gotovo dezorijentiran. Medicinska sestra mi je rekla da imaju gužvu i da ga odvedemo na Hitnu pomoć. Napomenula je i da se vratimo ako nas na Hitnoj ne prime, pa će ga pregledati ambulantni pedijatar, ali i da nas sigurno neće moći primiti prije 11 sati. Opet sam otišao na Hitnu pomoć i opet sam – po tko zna koji put – rekao liječnici što sam već u dva navrata govorio liječnicima te ustanove. No, odgovorila mi je da to nije slučaj za njih i da na katu iste zgrade imamo pedijatricu pa da dijete odvedem onamo. Gore nas je poslije pet minuta čekanja primila pedijatrica. U čekaonici je Gabrijel jedva sjedio. Stalno je padao jer mu je tijelo već bilo onemoćalo”, prisjeća se dječakov otac.

“Kad je vidjela Gabrijela, skamenila se, nije mogla vjerovati kako dijete izgleda”

Pedijatrica koja ih je primila odmah je uočila problem. No, nažalost, kako će se pokazati – prekasno.

“Kad smo ušli u ordinaciju, liječnica me je upitala: ‘Šta je, Mišo?’ Rekao sam joj da me vozaju i da mi nitko nije pomogao. Kad je vidjela Gabrijela, skamenila se, nije mogla vjerovati kako dijete izgleda. Odmah mu je pogledala vrhove prstiju na rukama i nogama i viknula: ‘Majko mila, što je ovo?!’ Pogledala mu je grlo i pluća, stalno ponavljajući: ‘Bože moj, što je ovo, kako grmi u plućima, kako ovo nisu čuli?’ U jednom je trenutku rekla Gabrijelu da će mu malo dotaknuti prsa, a onda je opet ponovila: ‘Bože moj, što je ovo, kako mu zvoni u plućima!”, rekao je dječakov otac,piše Pogled


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh