Politika

Schmidt: Bez obzira na Dodika, moramo do bolje BiH unutar EU

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo naučnom konferencijom “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću: istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine“…

… danas obilježava 80. godišnjicu Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOj-a.

U protekle 72 godine postojanja i rada ANUBiH imala je kontinuiran naučnoistraživački pristup u odnosu na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti BiH. Na konferenciji svoja mišljenja i naučne radove predstavlja više od 30 istraživača i naučnih randnika, koji će pokušati dati odgovore i rješenja za određena pitanja vezana za državnost naše zemlje.

– Akademija želi da pokaže da ideja ZAVNOBiH-a nije uništena i treba je u kontinuitetu promatrati kao najvažniji dar partizana svim građanima Bosne i Hercegovine – kazao je profesor Nerzuk Ćurak.

Smatra da je BiH u teškoj geopolitičkoj situaciji zbog prodora teških konzervativnih, rigidnih, šovinističkih ideologija koje su uvijek protiv multietničkih društava, te da stanje u svijetu sa stanovništva BiH nije dobro.

– Mi znamo da imamo ranjenu državu i mi moramo unutar smanjenog manevarskog prostora pronalaziti načine za konsensuz i izgradnju BiH. Trebamo okončati politike neprijateljstva i graditi svoju zemlju – istakao je Ćurak.

Predsjednik ANUBiH Muris Čičić smatra da je svaki događaj koji vodi ka rješavanju neke krize u BiH važan, posebno kada je u pitanju ojačavanje elemenata državnosti Bosne i Hercegovine. Kako je kazao, BiH je prošla kroz turbulentna vremena i današnju situaciju možemo nazvati kriznom.

Čičić napominje da se današnji koncept državnosti BiH isključivo veže za Evropsku uniju i NATO i uvjeren je da će današnji naučni skup rezultirati dobrim prijedlozima i rješenjima koja mogu doprinjeti unapređenju državnosti BiH.

Profesor Mirko Pejanović je podvukao da je BiH imala sreću da se nakon četiri godine rata u miru gradi i razvija, te da dobije geopolitički okvir koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. Također, mirovne međunarodne snage su osiguravale da se razvija projekt integracije države BiH u Evropsku uniju i NATO, a što će prema njegovim riječima, u konačnici BiH donijeti u cjelini ostvarivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić ističe da hiljadugodišnja istorija i kontinuitet BiH dovoljno govore o državnosti ove zemlje, dok su “međaši naše državnosti“ Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a uz Povelju Kulina bana, kao i snažna feudalna država za vrijeme kralja Tvrtka, referendum o nezavisnosti i međunarodno priznanje BiH kao suverene države.

– Narod BiH želi da živi u suverenoj državi BiH. Ne treba zaboraviti da u svijetu ima skoro 6.000 naroda, a samo 193 države, što govori o snazi bh. naroda i njegovom državnotvornom opredjeljenju. U ovom vremenu nam je potrebno snažno političko vodstvo koje će BiH pozicionirati u skladu s našim državnotvornim interesima – rekao je Zvizdić.

Konferenciji je prisustvovo i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt koji je istaknuo da je potrebno dati određene savjete za evropsku budućnost BiH, te razgovarati o načinu transformacije koncepta bratstva i jedinstva i federalizacije, koji su nekada ranije postojali u BiH, u sistem individualne demokratije.

– Mi to moramo raditi zajedno i bez obzira na određene izjave Milorada Dodika, moramo sjesti i razmišljati kako možemo doći do bolje BiH unutar Evropske unije i pune implementacije Dejtonskog sporazuma – ocijenio je visoki predstavnik.

Govoreći na naučnoj konferenciji o državnosti BiH u 20. i 21. stoljeću, u organizaciji ANUBiH, visoki predstavnik je naglasio viziju BiH kao samostalne, stabilne i sigurne zemlje sposobne da se osloni na unutarnje snage – na svoj potencijal i kapacitet, ljude i omladinu. Velika mi je želja da vidim ostvarenje ove vizije BiH. Međutim, još je mnogo pitanja i prepreka na kojima treba raditi, uz puni angažman međunarodne zajednice kako bi se pomoglo BiH na tom putu. Uvjeren sam da ćemo zajedno ostvariti ovaj cilj, dodao je visoki predstavnik.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk vidi državnost BiH onako kako je i zacrtana prije 80 godina, kao država svih njenih građana i naroda, ali napominje da je istorija pokazala da u BiH nakon Drugog svjetskog rada nije pobijeđen fašizam, što se itekako moglo vidjeti u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

– Fašizam će očito tinjati u BiH i svijetu i naša je odgovornost da fašizam u svakom trenutku, na svakom mjestu i svakom obliku uništimo i to ćemo i raditi u narednom pariodu. Državnost se gradi i mi smo tek na svom začetku gradnje snažne države. U istorijskim konotacijama 80 godina nije dug period i sigurno je da ćemo našu državnost morati braniti i u narednom periodu – zaključio je Uk, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh