Politika

Lideri demokrata i republikanaca sastaju se u pokušaju da riješe limit zaduživanja

Američki predsednik Joe Biden i lideri republikanca i demokrata u Kongresu trebalo bi da se sastanu u utorak u Bijeloj kući u pokušaju da pravaziđu blokadu povodom podizanja granice zaduživanja zemlje.

Američki senat - Vesti.rs

Predsjedavajućem Predstavničkim domom, republikanacu Kevinu Mekartiju i lideru manjine u Senatu Miču Mekonelu pridružiće se lider demokrata Hakim Džefris i lider većine u Senatu Čak Šumer, kako bi zajedno raspravljali o predstojećem roku za uvjeravanje da vlada može da plati troškove koje je već napravila.

Republikanci insistiraju na smanjenju potrošnje prije nego što pristanu da podignu gornju granicu duga, dok je Biden rekao da Kongres ima dužnost da plati svoje račune i da ta dva pitanja treba odvojeno razmatrati.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je zakonodavcima prošle nedelje da bi Centralna banka već 1. juna mogla da ostane bez sredstava da plati vladine dugove.

Ona je za CNBC u ponedeljak rekla da postoji “veoma veliki jaz” između demokratskih i republikanskih pozicija i upozorila da bi nepodizanje granice duga izazvalo “ekonomsku katastrofu”, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh