Politika

Usvojen sporni zakon: HNK će imati i zamjenika komesara

Hercegovačko- neretvanski kanton je dobio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima kao i Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima, kojim se, između ostalog, uvodi i institut zamjenika policijskog komesara.

Skupština HNK - vijesti.ba

Uvođenje instituta zamjenika policijskog komesara, rukovodeće pozicije koja, podsjetimo, ne postoji u ostalim kantonalnim MUP-ovima i što, prema ocjenama stručnjaka, predstavlja stvaranje paralelnog sistema rukovođenja u policijskim strukturama.

Odlučeno je to, glatko, glasovima skoro svih prisutnih na današnjem zasjedanju Skupštine HNK, a jedini glas protiv je došao od Slavena Raguža, zastupnika HRS-a.

Raguž, čak, nije htio ni učestvovati u raspravi, jer, kako je rekao, „nije imalo smisla, budući da je riječ o dogovoru između HDZ-a BiH i SDA“. Podsjetimo, ranije je sjednicu napustio Klub zastupnika SDP-a i nezavisna vijećnica, Selma Drljević.

Samo Raguž bio protiv

Predlagač ovih zakonskih rješenja, Slađan Bevanda (HDZ), ministar unutrašnjih poslova HNK je kazao da se kroz vrijeme se pokazalo da trenutni zakoni nisu dovoljno dobri i da stvaraju blokadu.

– Dugi niz godina smo bez komesara, Ministarstvo je blokirano na svaki mogući način, nedostaje nam 235 policijskih službenika, otprilike nekih 60 službenika trebaju u mirovinu, a oni još uvijek rade, jer njihova rješenja nema ko potpisati. Činjenica je da nam nedostaje službenika u svim činovima i činjenica je da od 2018. godine nemamo komesara i da Ministarstvo otežano funkcionira -kazao je Bevanda.

Bevanda: Ne radi se o političkoj policiji

Naveo je da su u izradi zakona učestvovali stručnjaci i da se došlo do zaključka da su izmjene i dopune zakona neophodne kako bi se Ministarstvo deblokiralo i kako ni Uprava policije radila u punom kapacitetu.

Upitan zašto je HNK jedini koja će imati komesara i zamjenika komesara, Bevanda je kazao kako i FUP ima zamjenika direktora uprave policije.

– Ne stoje te činjenice da se radi o političkoj policiji. U smislu operativnog rukovođenja policijom se ne mijenja apsolutno ništa. Mi smo na neki način dužnost i zamjenika i komesara imali i prije s tim da je zamjenik bio načelnik Sektora uniformirane policije koji je mijenjao komesara u određenim uvjetima. Danas smo to izbalansirali da se ne može desiti situacija da tako važan organ nema čelnog čovjeka. Ako nema komesara, ima zamjenik, ako nema zamjenika ima načelnik uniformirane policije i sve je zakonom definirano -objasnio je Bevanda.

Također, danas je usvojena odluka o imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh