Politika

Mijatović: Sve je u rukama SDP-a, ne smijemo dozvoliti etničku podjelu BiH

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović neće prisustvovati današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP BiH u Zenici s obzirom da se nalazi u inostranstvu gdje okuplja dijasporu promovišući Pokret za državu.

Vojin Mijatović - YouTube

On se danas oglasio povodom aktuelne političke situacije, ali i ofanzive za promjenu Izbornog zakona ističući da dani ispred nas definišu budućnost BiH.

“Potpuno je jasno da međunarodni predstavnici vrše pritisak na građanske stranke da prihvate model promjena Ustava i Izbornog zakona po željama etnonacionalnih lidera a prvenstveno Dodika i Čovića. Jasno je takođe da im ruke poslanika građanskih stranaka u PSBiH trebaju za promjene Ustava u smislu brisanja etničkih prefiksa, a da im za izmjene Izbornog zakona iste ne trebaju. Jasno je da je brisanje etničkih prefiksa u skladu sa stavovima građanskih opcija, ali u ovom slučaju nažalost isto predstavlja zamku za otvaranja vrata konačne etničke podjele BiH. Ono što jeste zabrinjavajuće je politička kratkovidost pojedinih političkih lidera koji sebe predstavljaju kao alternativu postojećem stanju.

Žao mi je što danas neću prisustvovati sednici Glavnog odbora SDP BiH zbog puta u inostranstvo, ali se duboko nadam da će svi članovi GO SDP BiH shvatiti ozbiljnost momenta u kome se nalazimo i vrlo precizno i jasno definisati stavove SDP BiH spram ovih pitanja.

Mi kao najveća opoziciona i multietnička partija ne smijemo dozvoliti etničku podjelu BiH jer ako izgubimo ovu bitku, gubimo nadu za opstanak BiH na način kako je mi vidimo”, naveo je Mijatović.

On je kazao da sve u njihovim rukama i da nikakvo koketiranje sa međunarodnim predstavnicima niti sa kratkovidnim politikama unutar BiH ne smije dobiti podršku SDP BiH pa šta god da je cijena istog.

“Duboko vjerujem da shvatamo važnost momenta u kome se nalazimo kao zemlja i podržaću svaki stav GO ukoliko znači odbranu građanske ideje, ali ću biti javno protiv svakog suprotnog rješenja iako ostanem sam u tome i mimo odluka GO SDP BiH”, zaključio je Mijatović, prenosi Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh