Politika

Tegeltija i Zaev razgovarali o unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Ohridu sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tegeltija i Zaev - Twitter

Na sastanku, koji je održan uoči Međunarodne konferencije “Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu”, razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, procesu evropskih integracija, te jačanju trgovinske razmjene.

Ovom prilikom, Tegeltija je ponovio opredijeljenost Vijeća ministara BiH za evropske integracije, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH upoznao je Zaeva s političkom i ekonomskom situacijom u BiH, te sa realizacijom aktivnosti koje svi nivoi vlasti u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode s ciljem prevazilaženja izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kao i unapređenja privrednog i poslovnog ambijenta.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocijenili da je proces evropskih integracija zahtjevan i težak, ali da je važno povjerenje i sposobnost da se realizuju obaveze, te istakli zainteresovanost obje zemlje za unapređenje regionalnih inicijativa u kontekstu boljeg povezivanja.

Nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Republike Sjeverne Makedonije, Tegeltija će se na marginama međunarodne konferencije sastati i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh