Politika

Platforma za progres / Protestna nota međunarodnoj zajednici

Platforma za progres oštro osuđuje nezvanično ili zvanično recikliranje historijski poraženih političkih koncepcija o prekrajanju granica Bosne i Hercegovine koje ovih dana dolaze iz Međunarodne zajednice.

Platforma za progres - PR / Haber.ba

Tome su svakako doprinijele i iracionalne nacionalističke, secesionističke i hegemonističke politike susjednih zemalja koje na dnevnoj bazi truju bosanskohercegovačko društvo.

Prekrajanje granica u 21. vijeku u Evropi ne može se desiti mirnim putem. Toga moraju biti svjesni svi, počevši od vaših visokodužnosnika do političkih aktera susjednih zemalja.

Međutim, da li su radikalne, šokantne i zapaljive izjave samo način da se učine prihvatljivim izmjene Izbornog zakona koje nam neće donijeti moderne vrijednosti građanskog društva, nego nas vratiti u vrijeme plemenskih društvenih odnosa? Čini se da su već izvršene pripreme da se to uradi neprimjetno, što bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu i živote svih njenih građana.

Upozoravamo sve političke faktore koji djeluju na području Bosne i Hercegovine da njeni građani to neće dozvoliti.

Od vas, članica Međunarodne zajednice, zahtijevamo da postupite u skladu sa vašim proklamovanim javnim politikama. Nije dovoljno izraziti verbalnu podršku integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, a svojim akcijama omogućavati suprotno. Podsjećamo sve aktere da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni rezidualni mehanizam upravo pišu zadnje paragrafe presuda kojima se definiše obim i stepen odgovornosti za ratove i agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Svaka inicijativa, domaća ili međunarodna, suprotna pravnoj stečevini ovih sudova, osuđena je na propast.

Pozivamo vas da slijedite deklarisane demokratske principe zemalja iz kojih dolazite i zahtijevate poštivanje istih civilizacijskih principa u Bosni i Hercegovini, od izbornog zakona do ustava. Evropska unija je jaka onoliko koliko je jaka njena najslabija članica. Ona sigurno ne želi u svojim redovima Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na plemenskim pravima i odnosima, umjesto na građanskim. Zašto onda prešutno podržavate koncept legitimnog predstavnika i omogućavate svojim članovima da pozivaju na prekrajanje granica Bosne i Hercegovine?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh