Politika

SDP: “Žalosno je da Vijeće ministara nije donijelo odluku o Danu žalosti”

Nažalost, naglašavaju, ovakvo postupanje je samo još jedan dokaz da Bosnom i Hercegovinom vladaju snage kojim ništa nije sveto, a najmanje životi i sudbine njihovih sugrađana.-

SDP BiH - nezavisne

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra bešćutnim i krajnje neumjesnim postupanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje prvi put nakon rata nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području Bosne i Hercegovine.

– Žalosno je da dan na koji se čitav svijet, nizom formalnih i neformalnih događaja prisjeća žrtava srebreničkog genocida, u Bosni i Hercegovini, njihovoj domovini, izostaje službeno izražavanje pijeteta i saosjećanja sa žrtvama. Sramotan postupak Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije poraz niti jedne pojedinačne strane ili političke grupacije u Bosni i Hercegovini. Ovo je poraz svih građana i čin koji je neprihvatljivo i nerazumno pravdati političkim razmiricama i stranačkim revanšizmom. Odsustvo izražavanja makar službenog žaljenja za žrtvama srebreničkog genocida je poraz čovječnosti i civilizacijska je sramota – navodi se u saopćenju SDP-a.

Nažalost, naglašavaju, ovakvo postupanje je samo još jedan dokaz da Bosnom i Hercegovinom vladaju snage kojim ništa nije sveto, a najmanje životi i sudbine njihovih sugrađana.

– Izostanak proglašenja 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini i svođenje na nadmudrivanje političkih partnera u vlasti na državnoj razini je uvreda za razum, za žrtve genocida i njihove porodice, kao i za sve građane Bosne i Hercegovine i svijeta kojima Srebrenica ostaje trajni podsjetnik na nevino ljudsko stradanje. Nažalost, osporavatelji ideje jednakosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i jednakog prava na život i sretniju budućnost svih građana i danas vode glavnu riječ u našem društvu, na opću sramotu svih nas – poručuju iz SDP-a, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh