Politika

Edita Đapo pozvala poslodavce da ne otpuštaju radnike

Pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronaći modalitete da im isplati naknade.

Edita Đapo - Fena

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH je na redovnoj konferenciji Kriznog štaba Federacije BiH kazala da bi rebalans budžeta trebao biti izvršen polovinom aprila i kroz njega bi se trebalo osigurati 250 miliona KM koji će se naći u Stabilizacijskom fondu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasila je kako je kroz ovaj fond bitno osigurati uštede na svim materijalnim troškovima i da se uradi prenamjena utrošenih sredstava, dodajući da bi i sredstva od 150 miliona KM za izgradnju cesta mogla biti preusmjerena u taj fond.

Stabilizacijski fond je privremenog karaktera i riječ je o posebnoj budžetskoj stavci. Cilj stabilizacijskog fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim uposlenicima i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike jer Vlada FBiH će pronaći modalitete da im isplati naknade“, rekla je Đapo.

Istakla je da je ekonomija BiH mala i da funkcioniše po principu valutnog odbora, što znači da ne može ubrizgavati finansijska sredstva na tržište koja bi bila na raspolaganju u ovakvim situacijama.

Zbog toga radimo rebalans budžeta i rezanje troškova, a naravno apliciramo i za pomoć međunarodnih institucija”, kazala je Đapo te je poručila svim vladama da transparentno i brzo ponude rješenje za pomoć privrednicima.

Naglasila je da je Vlada FBiH donijela neke mjere kao što su zaustavljanja porasta cijena životnih namirnica, uvođenje moratorija na kredite, kao i da se uplata PDV-a sa desetog pomjeri na kraj mjeseca.

Želimo također pronaći način da se pomogne svakom privredniku da se odgode uplate akontacija poreza na dobit da bi se omogućila likvidnost privrede. Vlada FBiH već ima 80 miliona KM i ako bismo još iz rebalansa budžeta dodali 20 miliona KM to bi onda bilo 100 miliona KM ukupno i sigurno bi osigurali garantni potencijal od 500 miliona KM“, rekla je Đapo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh