Politika

Odluke Vijeća ministara BiH za borbu protiv korona virusa

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine informisao je javnost o odlukama koje je donijelo Vijeće ministara BiH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa u BiH.

Zoran Tegeltija - N1

Vijeće ministara je donijelo odluku o prekidu izdavanja viza u predstavništvima BiH, kao i o zatvaranju aerodroma. Postoje izuzeci – a ticat će se samo pandemija koronavirusa.

Aerodromi za putnički saobraćaj će biti zatvoreni od 30. marta od 06:00 sati. Bit će otvoreni za cargo saobraćaj, a razlog što se zatvaraju tada – jeste što se do tog datuma čeka oprema koja će pomoći BiH da se bori protiv pošasti.

Također, izmijenjena je i dopunjena odluka o uslovima za ulazak stranaca. Tegeltija je poručio da se zabranjuje ulazak svim strancima, osim ako nisu diplomate ili medicinsko i drugo osoblje koje će pomagati na teritoriji BiH dok traje pandemija.

Napomenuo je da se kroz Neum nesmetano odvija saobraćaj za Hrvatsku.

Donesena je odluka o prevozu robe u tranzitu kroz BiH. Prema Hrvatskoj su otvoreni granični prelazi Bijača, Gradiška i Šamac. Prema Srbiji Rača, a prema Crnoj Gori Klobuk i Ilijino Brdo.

Donesena je odluka o oslobađanju indirektnih poreza za doniranu opremu od domaćih i stranih proizvođača, a tiče se sprečavanja širenja koronavirusa.

Usvojen je budžet za 2020. godinu, poručio je Tegeltija, sa sedam glasova za i sedam protiv. Protiv je bio on, kao i ministri Košarac i Mitrović. Odluka je upućena dalje na Predsjendištvo BiH.

Tegeltija je rekao da je ovaj budžet pripremljen pod normalnim uslovima, te da zbog toga nije glasao za njega, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh