Politika

Cerar ne razmišlja o ostavci ni ako se sud EU proglasi nenadležnim za arbitražu

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da ne razmišlja o ostavci u slučaju da se sud Evropske unije proglasi nenadležnim za tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže koja je podnesena dok je on bio premijer.

Miro Cerar - Nezavisne.com

“To je bila kolektivna odluka cijele vlade, na moj prijedlog i na to sam ponosan”, odgovorio je Cerar za ljubljansko “Delo” od subote na pitanje razmišlja li o ostavci zbog svoje objektivne odgovornosti, ako bi se dogodilo da se sud EU-a proglasi nenadležnim, odnosno tužbu Slovenije odbaci.

Pošto je ove sedmice neovisni odvjetnik suda EU-a predložio da se taj sud za slovensku tužbu proglasi nenadležnim, dio slovenske opozicije kritikovao je Cerara da je odluku o tužbi donio sredinom prošle godine, pred sam kraj mandata svoje vlade što smatraju kontraproduktivnim i loše tempiranim potezom.

“Ne osjećam nikakvu objektivnu odgovornost zbog koje bih odstupio, a imali smo i izrazitu političku podršku drugih stranaka da idemo u tužbu”, rekao je Cerar.

Smatra da oni koji kritikuju to čine uvijek.

“Da u tužbu nismo išli, opet bi nas kritikovali isti oni koji to čine sada. Svako ko ima spor sa svojim susjedom o zemlji iskoristit će sva pravna sredstva da dobije što mu pripada”, rekao je.

“Čak i ako bi Slovenija izgubila tužbu pred Evropskim sudom, barem bismo imali mirnu savjest jer smo iskoristili pravno sredstvo da dokažemo kako Hrvatska krši evropsko pravo”, ističe Cerar.

S druge strane, ako bi tužba i bila odbačena, Sloveniju ostaje činjenica da je spor o granici s Hrvatskom već riješen po međunarodnom pravu, ocjena je Cerara, profesora prava na Ljubljanskom univerzitetu.

“Arbitražni sud je odlučio i utvrdio granicu i ovaj spor pred sudom EU-a ne zadire u to pitanje nego u pitanje krši li Hrvatska evropsko pravo. Granica je odlukom arbitraže jasna i to našim hrvatskim prijateljima treba stalno ponavljati”, kazao je Cerar.

Izrazio je nadu da će nova Evropska komisija “poslati signale” Hrvatskoj da arbitražu mora prihvatiti i provesti odluku arbitražnog suda, a ne djelovati kao bivša Komisija Jean-Claudea Junckera, za koju kaže da je bila “pristrana” i djelovala prohrvatski zbog “stranačkih” veza, a na štetu vladavine prava, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh