Politika

Radovan Kovačević: “Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi BiH, a ne ANP”

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou, a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članica NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Radovan Kovačević - Nezavisne.com

Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP). Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će Program reformi dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Predstavničkom domu biti poslan u Brisel. On ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu – naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou, a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članica tog saveza – istakao je Kovačević.

On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH s NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo Republike Srpske i BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti – naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja saradnju s NATO-om, ali da ne ide u članstvo.

Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrđeno da je godinu uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske, piše “Srna”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh