Politika

Džubur u Parlamentu pitao za trasu kroz Bunu, Ortiješ i Malo Polje

Mještani naselja Ortiješ, Hodbina, Kosor, Lakiševine i Malo Polje nastavljaju borbu za svoja ognjišta i svakim danom dobivaju sve veću podršku.

U ponedjeljak je Ahmed Džubur postavio zastupničko pitanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kojim traži da se na uvid dostavi dokumentacija kojom se dokazuje da je moguće graditi koridor preko perspektivne vojne imovine, vojne zračne luke Ortiješ. Također, na uvid je zatražio dokumentaciju o javnoj raspravi o spomenutoj trasi i zaključcima sa iste.

Prema procedurama odgovor na pitanje treba biti dostavljen u roku od 60 dana. Ukoliko JP Autoceste ne uspiju dostaviti traženu dokumentaciju, bit će potpuno jasno, a sada i dokazano da to javno poduzeće trasu autoputa Mostar jug – Buna rade bespravno i nasilnički.

Pitanje ostaje, po čijem naređenju?
– Bio sam na jednom okupljanju u Blagaju koje je bilo prezentacija, a nikako javna rasprava. Nas nitko ništa nije pitao ni 2017. a ni sada kada nam uposleni u Autocestama bespravno ulaze u vinograde i voćnjake i okolčavaju zamišljenu trasu autoputa, rekao je Slavko Berberović iz Ortiješa.

– Potpuno je jasno da se ignoriraju struka i ljudi i trasa se planira iz političkih, a ne financijskih i održivih razloga. Parlament Federacije BiH treba da uradi po zakonu i spriječi etničko čišćenje u dolini Neretve. Sve međunarodne institucije koje rade na financiraju izgradnje koridora 5C ili imaju bilo kakav interes su obaviještene i očekujemo i njihove reakcije u narednom periodu, naveo je dalje…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh