Politika

Kako bi mogao izgledati budući saziv Vlade HNK?

Nakon što je prije dvadesetak dana propao sastanak kantonalnih odbora HDZ-a i SDA u HNK-u, delegacije stranaka sa najvećim brojem mandata u Skupštini sastale su se u utorak navečer, i to bez prisustva predsjednika Ljube Bešlića i Edina Mušića.

Vlada HNK - NovaSloboda.ba

U kasnijem saopštenju HDZ-a navedeno je da su pregovarači ove stranke predstavili i ponudili programske odrednice za formiranje većine u Skupštini, kao i da su predstavnici SDA kazali da će ponuđeni program djelovanja nove većine i Vlade uskoro predstaviti nadležnim stranačkim tijelima.

Šef delegacije Šerif Špago (predložen za rukovodstvo Skupštine) navodi da zbog izostanka predsjednika kantonalnih odbora nije razgovarano o raspodjeli resora. U SDA će, navodi, uskoro izanalizirati prijedlog HDZ-a, te nastojati ubrzo usaglasiti stavove. Naredni sastanak trebao bi se održati u sljedećih desetak dana. Podsjećamo, HDZ je ranije predložio program i drugim strankama, a najviše kompromisa postignuto je sa HDZ-om 1990.

“Niz odrednica sveli smo u sedam točaka. Sadržaj je da imamo širu većinu, reforme za bolji život građana, veću socijalnu osjetljivost, poticaje i zapošljavanja. Stanje u županiji nije zadovoljavajuće. Željeli bismo u široj koaliciji popraviti stanje”, rekao je tada predsjednik KO HDZ-a BiH Ljubo Bešlić.

On je jučer kao prvi čovjek Mostara putovao u Španiju i nije bilo moguće dobiti njegovu izjavu, dok se zamjenik Tomislav Martinović, koji je u utorak bio dijelom delegacije, po običaju nije javljao.

Član delegacije HDZ-a 1990 Marinko Petrić potvrdio je raniji dogovor o široj koaliciji, ali nije mogao precizirati, ako Devedesetka bude dio vlasti, koji bi to resor ili resore tražila za sebe. O tome će, kaže, odlučivati KO.

Vrijedi spomenuti kako je HDZBiH programske odrednice za formiranje vlasti ranije predložio i SDP-u i HRS-u, koji su odlučili da će i dalje biti opozicija hercegovačkoj vlasti. Jedina stranka sa kojom HDZ nije želio ni razgovarati je DF. Priča bi se tako mogla svesti, ako će se već ispoštovati želja za širom koalicijom, na dva HDZ-a, SDA i vjerovatno SBB, posebno u slučaju da ova stranka postane dijelom vlasti na državnom i federalnom nivou. Uzimajući u obzir broj osvojenih mandata u oktobru, pretpostavka je da bi se i HDZ 1990 i SBB zadovoljili sa po jednim ministarstvom. HDZ-u BiH, kao stranci sa najvećim brojem mandata, pripast će pozicija premijera i četiri ministarstva, a SDA ukupno pet ministarstava, te funkcija predsjedavajućeg Skupštine.

Vlada HNK-a broji jedanaest resora, od kojih prema političkom dogovoru po pet pripada Bošnjacima i Hrvatima, a jedan Srbima. Raniji politički dogovor glasi i da premijer i predsjednik Skupštine ne mogu biti osobe iste nacionalnosti. Također, ministarstva obrazovanja i unutrašnjih poslova kao najvažniji resori ne mogu pripasti istom narodu. Pitanje je koja će stranka na sebe uzeti imenovanje ministra iz reda srpskog naroda. U aktualnom sazivu to je učinila SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh