Politika

SDA: “Dom naroda Parlamenta FBiH mora hitno usvojiti budžet”

Stranka demokratske akcije (SDA) traži hitno usvajanje budžeta Federacije BiH, najkasnije do 10. februara.

SDA - Twitter

Smatramo da to može uraditi i aktuelni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH, ukoliko se u skorije vrijeme ne završi proces imenovanja delegata za novi saziv – saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o kontinuitetu institucija, tzv. ‘stari sazivi’ imaju puni legitimitet i legalitet da donose odluke, sve dok se ne konstituišu novi sazivi.

Stoga, SDA poziva predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiju Bradaru (HDZ) da do 10. februara sazove sjednicu kako bi budžet Federacije za 2019. godinu bio usvojen.

Iz SDA navodi da je nedopustivo da se usvajanje budžeta koristi za bilo kakva politička uslovljavanja i svako dalje odgađanje predstavljalo bi opasno političko poigravanje, s nepredvidivim posljedicama.

To je pokazala i situacija u sredinama ugroženim poplavama, gdje zbog neusvajanja budžeta Civilna zaštita FBiH nije mogla da iskoristi sve kapacitete kako bi pomogla građanima čiji su životi i imovina ugroženi elementarnim nepogodama – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je opravdana i sve veća uznemirenost najugroženijih kategorija građana, kojima je socijalna podrška iz budžeta FBiH jedini izvor primanja i od čega ovisi egzistencija njihovih porodica.

U skladu s povjerenom odgovornošću i obavezama prema građanima, SDA poziva i sve druge političke subjekte u Federaciji da podrže hitno usvajanje budžeta – saopšteno je iz te stranke, prenosi “Source“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh