Politika

Komšić: “U Mostaru je održan parasabor trećeg entiteta!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, Željko Komšić, u izjavi za “Radio Sarajevo” komentirao je današnje zasjedanje tzv. Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru i usvojenu Deklaraciju kojom se praktično potvrđuje kraj Daytonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina naziva ‘neostvarenom državom’ i traži njegovo preuređenje na način kako to želi HDZ BiH.

Željko Komšić - Fenix magazin

HNS usvojio Deklaraciju, pročitajte šta se navodi u ovom dokumentu

Nije to jedina sporna sporna stvar koja se danas desila na parasaboru trećeg entiteta. Odbacivanje presuda Tribunala u Hagu je još problematičnija odluka!“, kaže za “Radio Sarajevo” Željko Komšić.

Podsjetimo, HNS je odbacio zaključke pravosnažne presude Haškog tribunala u slučaju ‘Prlić i ostali’.

Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija se, nažalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu ‘Prlić i drugi’, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince“, navodi se u dokumentu usvojenom u Mostaru.

O potezima HNS-a u Mostaru, Komšić za “Radio Sarajevo” nedvosmisleno kaže:

Nažalost, iako su već nama svima jasne ideje i namjere HNS-a, ne vjerujem da će sve to što se dešavalo u Mostaru biti predmetom neke ozbiljnije analize. Pogotovo ne vjerujem da možemo očekivati reakciju opravdanu međunarodne zajednice, kao u slučaju imena RS-a. Sve dok ambasador Wigemark (Lars Gunnar) redovno obilazi predsjednika trećeg entiteta, to se sigurno neće desiti!“, kazao je Željko Komšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh