Politika

HDZ BiH i SNSD počeli blokadu Parlamenta Bosne i Hercegovine

Predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto izjavila je danas da za sutra zakazana sjednica ovog doma neće biti održana jer za to nisu stvorene pretpostavke, budući da određeni broj poslaničkih klubova nije dostavio prijedloge za formiranje stalnih komisija.

Borjana Krišto - Fokus.ba

Ona je navela da je Poslovnikom Predstavničkog doma propisano da se stalne komisije doma formiraju prema veličini klubova i da u njihovom sastavu moraju biti dvije trećine članova iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske.

“Određeni broj klubova kako iz Republike Srpske, tako i Federacije nije dostavio prijedloge za članove stalnih komisija, pa nisu ispunjeni poslovnički uslovi za formiranje tih tijela”, rekla je Krišto, konstatujući da samim tim nisu stvoreni uslovi za održavanje sjednice.

Prema njenim riječima, stranke su imale mjesec dana da dostave prijedloge.

“Svako ima svoje stavove, to je legitimno, ali mi, kao Kolegijum, moramo poštovati zakonske i ustavne, te poslovničke odredbe i o sazivanju i održavanju sjednice”, precizirala je Krišto, prenosi “Srna”.

Ona kaže da nije razmatran zahtjev Kluba poslanika SNSD-a za odgađanje sjednice, ističući da to nije bilo potrebno jer nema uslova za njeno održavanje.

Članovi Kolegijuma dogovorili su da ponovo od klubova poslanika zatraže da budu ažurni i odgovorni i dostave svoje prijedloge za komisije kako bi mogli pristupiti sazivanju ove sjednice i izradi plana i aktivnosti za idući mjesec.

Izbor članova šest stalnih komisija Predstavničkog doma bio je jedina tačka sjednice.

U isto vrijeme predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je uslov za održavanje sjednice ovog doma deblokada Predsjedništva BiH kada je riječ o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Košarac je podsjetio da je Klub SNSD-a tražio od Kolegijuma Predstavničkog doma da se odgodi sjednica Doma jer ne postoji definisana skupštinska većina koja bi trebalo da vrši vlast na nivou BiH.

Kao još jedan od razloga za odgađanje sjednice Košarac je naveo činjenicu da je besmisleno konstituisati stalna tijela Predstavničkog doma, a da nije izabran predsjedavajući Vijeća minsitara.

“Zašto bi se ulazilo u proces konstituisanja stalnih komisija ako ne znamo šta je struktura vlasti i ako nemamo izabranog predsjedavajućeg Vijeća ministara”, upitao je Košarac nakon sjednice proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma na kojem je konstatovano da ne postoje uslovi za održavanje za sutra zakazane sjednice ovog doma.

Prema njegovim riječima, ova dva pitanja ne mogu se posmatrati izolovano.

“Struktura vlasti na zajedničkom nivou prilikom izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara mora se preslikati na strukturu stalnih tijela komisija Predstavničkog doma, bar u dimenziji kolegijuma ovih komsija”, izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu, navodi “Srna”.

On je istakao da bilo kakvo ucjenjivanje prilikom izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara i parlamentarne Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara koje primjenjuju politički subjekti iz Federacije BiH ne može proći bez odgovora iz Republike Srpske.

“Jedan od tih odgovora bio je zahtjev za odgađanje sjednice i naša vrlo aktivna uloga u razmišljanju na koji način članovi kluba SNSD-a participiraju u komisijama”, dodao je Košarac i poručio da ova stranka ne odustaje ni od jednog mjesta u stalnim komisijama koje joj pripadaju.

Košarac je naglasio da SNSD neće dostaviti svoj prijedlog za sastav stalnih komisija Predstavničkog doma sve dok se ne otkloni blokada u Predsjedništvu BiH u vezi sa izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh