Kultura

Mostarska liska počinje premijerom predstave ‘Psi(hopate)’

Mostarska liska počinje premijerom predstave “Psi(hopate)”Festival komedije Mostarska liska ove godine će se održati od 19. do 26. maja.

Mostarska liska počinje premijerom predstave “Psi(hopate)” - haber.ba

Program čini sedam komada komediografskog žanra domaće i regionalne produkcije, a svečano otvaranje bit će upriličeno premijernim izvođenjem predstave “Psi(hopate)”, Narodnog pozorišta Mostar. Riječ je o zanimljivom komadu koji je rađen u neobičnom, estetiziranom maniru.

– Tekst nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti. Otuđenje jednih od drugih, zašto okrivljujemo globalni sistem, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula utrka za novcem i moći koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, sadržani su u predstavi, najavio je režiser Zoran Rakočević.

Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem vidi državni puč. U predstavi osim Oručevića igraju Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj i Lejla Pajić.

Selektor Mostarske liske kao osnovni kriterij za izbor na festivalu naveo je “pozorišnost” ponuđenih predstava.

– To je ustvari namjerni pleonazam koji upućuje na ono što našem pozorištu generalno, a komediji prije svega, sve više fali. Radi se o sveukupnosti elemenata koji čine predstavu organskom cjelinom, kazao je selektor Kemal Bašić.

Direktor NPM-a Emir Spahić zahvalio je češkoj neprofitnoj organizaciji People in Need Bosnia and Herzegovina u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću, koja je uložila značajna sredstva u Narodno pozorište Mostar i tako unaprijedila kvalitet rada u ovoj kući.

Predstave koje se takmiče za gradn prix su: “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”, Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić – Oručević (Bosansko narodno pozorište Zenica), “Djelidba”, Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta (Kamerni teatar 55), “Zid”, autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Tko je ovdje lud”, autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca (Kazalište Planet Art iz Zagreba), “Covid ljubav”, Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa (Pozorište Prijedor) i “Terapija”, Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević (Regionalno pozorište Novi Pazar).

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznica iznosi 10 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh