Kultura

Škole širom BiH obojene u plavo

Hiljade učenica i učenika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine pridružilo se kampanji UNICEF-a “Obojimo svijet u plavo” povodom Međunarodnog dana djeteta.

| Škole širom BiH obojene u plavo - nezavisne

Učenice, učenici, nastavnice i nastavnici 18. decembra u škole su došli obučeni u plavo, istakli vlastite poruke ili slogane o pravima djece, kreirali umjetničke performanse, a u mnogim školama djeca su preuzela vođenje školskih časova.

“Svijet 20. novembra obilježava Međunarodni dan djeteta, dan kada je 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Ove godine smo se fokusirali na ravnopravnost i inkluziju, te nastojali ukazati na neophodnost poštivanja svakog prava za svako dijete. Učionica je važno i bezbjedno mjesto u kom djeca stiču znanja i uče životne vrijednosti. Škola doprinosi ne samo kvalitetnijem obrazovanju, nego i odgoju i formiranju mlade osobe tako da poštuje prava drugih, uvažava različitosti, brine i izražava empatiju”, kazala je predstavnica UNICEF-a za BiH dr Rownak Khan izražavajući zadovoljstvo odzivom djece i podrškom škola.

Učionice su toga dana bile u znaku dječijih prava, djeca su pokazala da mogu, znaju i žele dići svoj glas za svoja prava. Osim što su obučeni u plavo preuzeli časove, djevojčice i dječaci išli su i korak dalje, pa su održane brojne radionice i akcije kako u školama, vrtićima, tako i u školskim dvorištima. Sve su fotografisali i snimili, te inbox UNICEF-a bukvalno “zatrpali” svojim porukama koje su toliko željeli da pošalju. Pozivu su se priključili i mališani iz vrtića i brojnih udruženja, radionica i igraonica, koji su na svoj način kreativno iskazali svoje želje i pokazali da već znaju mnogo o svojim pravima.

Škole širom svijeta udružile su se sa UNICEF-om i pokazale svoj rad na zagovaranju i slavljenju prava djece. Međunarodni dan djeteta ove godine poklopio se sa početkom Svjetskog prvenstva u fudbalu i iskoristio jedinstvenu priliku da se kreativno uključi u sport i pruži platformu zemljama i partnerima da stave pitanja djece na vrh globalne agende.

Međunarodni dan djeteta je prilika da djeca govore o tome kakvo obrazovanje žele u budućnosti. To je dan dječije akcije koji ističe kritična pitanja koja utiču na živote djece i podržava njihov angažman kao zagovornika vlastitih prava, što su na najbolji mogući način pokazali djevojčice i dječaci iz BiH, koji su taj dan svoje škole i svijet obojili u plavo, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh