Kultura

Sutra međunarodna smotra folklora u Jablanici

Folklorni Ansambl “Neretva” Jablanica organizuje XVIII međunarodnu smotru folklora koja će se održati sutra u 20 sati, a okupiće učesnike iz mnogih BiH gradova, kao i iz Srbije, Turske, Poljske.

Međunarodna smotra folklora u Jablanici - bhrt

U svom dugogodišnjem radu članovi folklornog Ansambla “Neretva”ostvarili su zapažene rezultate te su širom BiH i regiona poznati kao čuvari kulturne baštine. Dobitnici su Zlatne plakete Općine Jablanica.

Do sada su nastupali na festivalima folklora u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Kosovu, Turskoj. Također, učestvovali su na otvarađu zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, EYOF 2019.

Pored toga, u svom rodnom gradu, tradicionalno održavaju međunarodnu smotru folklora, koja sve ljubitelje te kulturološke ljepote izvede van domova.

Vrijednost svih naroda i ljepotu različitosti na jablaničku scenu donijeće sljedeći učesnici:

FA Neretva – Jablanica, GFA Bugojno – Bugojno , KUD ” Nakib Abdagić – Kiban” – Donji Vakuf, BZK Preporod- Konjic, KUD Kolo Dubravsko – Čapljina
KUD Blagaj – Blagaj, KUD Rudar – Lukavac, KUD Bjelašnica – Pazarić
KUD Tutin – Srbija, Nazilli Belediye Halk Oyunlari Toplulugu – Turska,
KUD Zagrodzianie Poljska i
KUD Izvor 08 Kiseljak.

Učesnici FA ” Neretva” godinama su ambasadori kulture naše zemlje ali i dobri domaćini, kojima se folklorni prijatelji iznova vraćaju.

FA “Neretva” Jablanica aktivno djeluje od 1994. godine, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh