Humanost

Pomoć za studente u Austriji

U Austriji je odmah sa pocetkom krize pokrenuta akcija skupljanja sredstava za studente koji su zbog postojece situacije i prestanka rada mnogih firmi ostali bez posla i samim tim i primanja. Na zalost ti studenti nisu u austrijskom socijanom sistemu jer po zakonu smiju da rade 10 ili maksimalno 20 sati sedmicno tako da ih vecina nemaju nikako pravo na socijalnu pomoc ili mali broj njih nisu jos uspjeli da je steknu. Zbog situacije u BiH je upitna i pomoc njihovih roditelja. Takodjer opcija vracanja u BiH ne rjesava probleme jer se racuni za stanarinu i osiguranje i dalje moraju placati.

No image - Haber.ba

Ja apsolutno shvatam u kakvoj se situaciju nalaze studenti jer sam i sam dosao u Austriju da studiram. Jasno mi je kakve posljedice po finansiranje ima ova kriza. Ovu akciju je pokrenula grupa divnih ljudi koji su svjesni situacije u kojoj se pojedini studenti/studentice nalaze. Uspjeli smo odmah na poceetku krize da finansijski pomognemo 30 studenata i sudentica koji su nam se obratili za pomoc a sada krecemo sa podjelom paketa koje nam je donirala Adriatic Grupa-Firma Brajlovic. Za troje njih smo nasli i posao.-Ahmed Husagic pokretac inicijative

Uputio bih poziv firmama, organizacijama i pojedincima da se ukljuce u ovu akciju jer je ljudska duznost svakog od nas da pomognemo u ovakvim situacijama. Pogotovo sto su ta djeca buducnost, kako Austrije tako i Bosne i Hercegovine. Naravno da mi pomazemo sve studente koji nam se jave. Medju prvih 30 studenata/studentica koje smo pomogli su i studenti iz Crne Gore, Srbije i Turske.

Ovim putem zelim da se zahvalim Adratic Grupi koja je obezbjedila pakete pomoci za ugrozne. Takodjer i drugima organizacijama kao sto su Platforma za proges u Austriji, Srpski kulturni forum, zenski hor Mimoze, kosarkaski klub Gumpendorf.

Posebo se zahvaljujemo Ambasadi Bosne i Hercegovine u Austriji i ambasadoru Dr.Kozaricu na podrsci koju su nam dali za ovaj projekat.

Studenti koji trebaju pomoc mogu se javiti na FB-Profila-Ahmed Husagic

Svi koji zele da doniraju, mogu se ukljuciti u Facebook grupu: https://www.facebook.com/groups/635015193899212/
ili direktno uplatiti novac na sljedeci konto: IBAN: DE25 100110 0126 2699 6529 Svrha uplate: Spende für StudentInnen


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh