Humanost

Lokalni heroj: Maturant vidio čovjeka kako se guši i životm mu spasio ovim pootezom

Dimitrije Stanojević (18), učenik četvrtog razreda Medicinske škole u Zaječaru, od petaka je postao lokalni heroj.

Dimitrije Stanojević - RAS Srbija

On je brzom reakcijom i primjenom Hajmlihovog zahvata spasio život jednom sugrađaninu.
Naime, Dimitrije se u pravom trenutku našao na pravom mjestu, tako da je uspio da primijeni svoje znanje stečeno u medicinskoj školi i pomogne čovjeku koji se davio na ulici.

– Bilo je oko osam sati ujutru kada sam svratio do pekare na doručak. U jednom trenutku kroz izlog pekare ugledao sam čovjeka na ulici starog oko šesdesetak godina kako se guši. Bio je sa ženom koja je pokušavala da mu pomogne, ali nije uspjela. Istrčao sam napolje i odradio Hajmilov zahvat – kaže za “Blic” Dimitrije.

Mladić je potom obavjestio radnice pekare šta se dešava i rekao im da pozovu hitnu pomoć što su one i uradile.

– Hitna je inače jako blizu mjesta gdje se to desilo, ali ja sam nastavio da primjenjujem zahvat. Stigla je ekipa, čovjek se, međutim, tada i onesvijestio, a ljekari su dalje preuzeli mjere i jako brzo ga zbrinuli – prisjeća se Dimitrije koji je to jutro nastavio sa školskim obavezama.

Kaže da je tek kada se sve završilo, shvatio šta se zapravo desilo.

– Nisam mogao da vjerujem da sam bio tako smiren. Čim sam vidio da se čovjek davi istrčao sam da mu pomognem, nikakav strah nisam osjetio u tom trenutku – priča Dimitrije.

Nakon što je sugrađaninu spasio život, ovaj srednjoškolac nastavio je put ka školi.
– Otišao sam na praksu i sve vrijeme sam mislio šta li se desilo nakon što su ga doktori odvezli. Kada sam završio sa obavezama otišao sam da provjerim da li je sve u redu. Pacijent je bio spašen – kaže ovaj mladić.

Dimitriju je ovo prva samostalna intervencija i prvi spašen život zbog čega je ovaj momak, rodom iz Svrljiga, postao lokalni heroj.

On se kako kaže, još nije upoznao sa svojim pacijentom, ali je gotovo čitav grad saznao za Dimitrija.

Iako je napravio pravi podvig ovaj srednjoškolac navodi da nije očekivao da će jedna “obična intervencija” učiniti da bude zaječarski heroj.

– Uradio sam ono što sam najbolje znao, želio sam da pomognem čovjeku, nisam očekivao da će to skrenuti toliko pažnje, radio sam samo svoj posao – ističe Dimitrije.

Predstavnici škole ponosni na Dimitrija

– Ne mogu da opišem koliko sam sretan i zadovoljan što je Dimitrije iskazao humanost i sve vrijednosti koje promoviše Medicinska škola, kao i što je pokazao hrabrost i spremnost da primijeni znanje koje mu prenose nastavnici iste. Pohvaljujem ga ovom prilikom, što ću učiniti i na prvom Nastavničkom vijeću – rekao je Direktor Medicinske škole dr Davor Janković za Glas Zaječara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh