Humanost

Nesebičan gest: Mirsad iz Mostara pozvao sve ljubitelje smokava da ga posjete i uberu sebi plodova

Mirsad Abaza iz naselja Potoci , sjeverno od Mostara nedavno je na internet prodajnim stranicama pozvao građane da dođu na njegovo imanje i naberu smokava.

No image - Haber.ba

Smokva , koju je , kako kaže, posadio prije 7 godina, ove godine je izuzetno rodila i dala oko 100 kg plodova.

Ističe kako je to previše za njega i suprugu, pa je odlučio da ih pokloni kako ne bi propale.

Međutim, čini se kako nije ozbiljno shvaćen.

„Objavio sam da te smokve poklanjam na “Prodaji Mostar” prije 7 dana, ali niko mi se nije javio. Samo jedan čovjek me je nazvao i pitao da dođe, pobere smokve i da ih proda. Rekao sam mu da to ne želim, jer da sam htio mogao sam ih prodati i sam“, kaže Mirsad za “Mostarski“.

Nakon što je ova neobična priča objavljena u medijima, Mirsad kaže kako mu telefon neprestano zvoni

„Jučer ih je došlo šestero i ubrali su po kilo, dva. Pomogli smo im i ja i supruga. Zanimljivo sada ima dosta zainteresovanih, neprestano ljudi zovu, ali obzirom da ja radim, kažem im da dođu predveče kad budem kuči“, kaže Mirsad.

Mirsad nije stalno zaposlen i radi na dnevnicu.
Kako ističe ima nekoliko poljoprivrednih mašina, traktor, freze i svoj kamion. Po pozivu odlazi i uzore i isfreza poljoprivredno zemljište.

Na pitanje zašto se odlučio na ovaj humani, ali u današnjem vremenu itekako neobičan potez kaže:

„Nisam želio da smokve propadaju. Mislim da je bolje da ih neko pojede.

Ima kaže, sve što mu je potrebno za normalan život . Dodaje da ne žudi za bogatstvom i naglašava da nije sve u novcu.

„Uradio sam to radi bereketa“, ističe Mirsad. (Bereket znači rast, razvoj i povećanje. To je čovjekova moralna vrijednost i pozitivan osjećaj. Bereket ima značenje: spuštanje Božanskog hajra i dobra.)

Na Mirsadovoj smokvi ima još oko 50 kilograma i prema njegovim riječima, ostaje otvoren poziv svima koji su zainteresovani da dođu i sami naberu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh