Crna hronika

PET KLJUČNIH PROPUSTA države zbog kojih je ubijena Nizama Hećimović, a jedno dijete ostalo siroče

Da je smrt Nizame Hećimović iz Gradačca mogla biti spriječena vjeruje cijeli Balkan…

Nizama Hećimović - hayat

Da je smrt Nizame Hećimović iz Gradačca mogla biti spriječena vjeruje cijeli Balkan, koji od petka plače za nesretnom majkom devetomjesečne bebe Lene pred kojom joj je monstrum Nermin Sulejmanović, njen nevjenčani suprug, ispalio hitac iz pištolja u glavu i to u uživo prijenosu na društvenoj mreži Instagram.

Nizama je Nermina posljednji put prijavila policiji 7. avgusta kada je u stanici ispričala da ju je “pretukao zbog loše hrane” i da želi da mu se odredi mera zabrane prilaska, a MUP je za to podnio zahtjev sudu, ali ga je sudija Lejla Numanović odbila.

Policija je pokrenula istragu o svima koji nisu pravovremeno reagovali da se spriječi masakr, u kojem je Sulejmanović nakon supruge ubio i poznanike, oca i sina, Đengiza i Denisa Ondera, koji su otac i brat njegove bivše djevojke Dženane Onder.

Otkrivanje Nizaminog skrovišta

Nakon tvrdnji da je ubica saznao gdje se njegova nevjenčana supruga krije nakon batina koje joj je nanio 7. avgusta, i to zahvaljujući policajki Dženani S., te informacije su danas osporene u istrazi, ali je saopćeno da policija ima informacije da je ona imala nekakvu povezanost s njim i s još nekim kriminogenim licima. S druge strane, izvori bliski istrazi nisu negirali da je Sulejmanović saznao za adresu supruge od nekog policijskog službenika jer je samo policija imala informaciju o Nizaminom prebivalištu.

Sud oslobodio ubicu

Opštinski sud u Gradačcu, po odluci sudije Lejle Numanović, nije prihvatio prijedlog MUP od 7. avgusta da se Nerminu Sulejmanoviću odredi mera zabrane prilaska Nizami Hećimović, a u srijedu je predsjednica tog suda Slobodanka Kojić na konferenciji za medije saopćila da, kada je riječ o dokazima koje je sud imao protiv Nermina, nakon što je Nizama podnijela prijavu, da su imali samo izjavu oštećene Nizame gdje je ona “koristila blagodat svjedočenja”, kao i da sudija nije prihvatila policijsku bilješku kao dokaz jer se to ne može tako cijeniti.

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona saopćila je danas da samo u Nizaminom slučaju ove godine nije naređena mera zabrane prilaska.

– Od januara do 31. jula ove godine, Opštinski sud u Gradačcu prihvatio je zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera za sprečavanje nasilja u porodici. Samo jedna je odbijena, ona koja je podnesena u ime Nizame Hecimović. Sve zaštitne mjere izricane su na osnovu istog obima dokaza – navode u saopštenju.

Policija zakasnila

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić rekao je u srijedu da je policiji trebalo 21 minut da pređu tri kilometra do kuće Nizamine tetke, kada je prijavljeno da je Nermin stigao na to mesto u petak s pištoljem i da tuče Nizamu, kao da im je za tu relaciju potrebno oko tri minuta. Također, građani Gradačca se pitaju kako nisu uspjeli ni kasnije da ga nađu, pa je stigao da usmrti i Đengiza i Denisa Ondera, iako je cio masakr prenosio na Instagramu, govoreći gdje se nalazi, da bi na kraju, kada ga je policija opkolila, presudio sebi hicem u glavu.

Mjesto u Gradačcu, gdje je ubijen Denis Onder

Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba iz vrha MUP Tuzlanskog kantona, naredila je policajcima u Gradačcu, da se “povuku” dok ne dođe specijalna jedinica, pa su tako građani ostavljeni na milost i nemilost pomahnitalom Nerminu.

Kriminalac na slobodi

Iako je Nermin Sulejmanović veoma poznat u Gradačcu kao fitnes trener, takmičar u bodibildingu, ali i osuđivani kriminalac, on nije na vrijeme provjeren jer je u posjedu imao ilegalni pištolj i municiju od devet milimetara, a prema nezvaničnim informacijama, nekoliko dana prije masakra Nermin je spalio dva skupocjena automobila šefu lokalne narko bande, kojoj je i on pripadao, Elviru Kuduzoviću, jer je, navodno, umislio da je Elvir bio u vezi s Nizamom.

Nisu uspjeli da spriječe snimanje masakra

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu je uhapšeno 40 osoba iz tog mjesta jer su monstrumu pružali podršku dok je prenosio ubistva uživo na Instagramu, a policija nakon trosatnog emitovanja nije uspjela da ugasi Sulejmanovićev nalog i tako eventualno spriječi bar jedno ubistvo, jer je Nermin tokom snimanja u više navrata tražio pratiocima da ga gledaju kako puca, očigledno zbog toga što ga to motiviše da izvrši zločine i pokaže moć, naveli su psihijatri ranije. Snimanje je počelo oko 12 sati.

Saša Petrović, zadužen za sajber kriminal u FUP, rekao je da se reagovalo odmah po dostavljanju informacija. Dodaje kako je jedini problem bio uspostavljanje kontakta sa kompanijom META.

– Ova kompanija ima sjedište u SAD, a ispostava je u Irskoj. Razlika u vremenu očigledno je uticala na brže djelovanje. Imamo komunikaciju direktno s njima, ne možemo iste sekunde nešto ugasiti. Oko 7:30 smo zvali kompaniju. Čovjek koji je naša kontakt tačka je odmah dostavio te podatke MUP TK i odmah je ugašen snimak koji je postojao – naveo je Petrović, iako je snimanje počelo oko 9.30, a snimci obrisani nakon tri sata, piše Republika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh