Svijet

New York: Sud kaznio Trumpa zbog kršenja naredbe da ne komentariše postupak

Sudija Juan Merchan proglasio je Trampa krivim za nepoštovanje suda jer je prekršio njegovu naredbu da javno ne napada svedoke, porotnike ili sudsko osoblje i njihove rođake.

Merchan je kaznio Trampa sa po 1.000 dolara za svakog za devet konkretnih kršenja naredbe, u oštrom ukoru bivšem predsedniku koji je insistirao da koristi svoja prava na slobodu govora.

Tužioci su naveli 10 prekršaja, ali je Merčan utvrdio da ih je bilo devet.

On je Trampu naložio da do utorka popodne ukloni sedam “uvredljivih postova” sa svog naloga na mreži Truth Social i dva sa sajta predizborne kampanje.

Sudija je takođe upozorio bivšeg predsednika da bi mogao da bude poslat u zatvor ako nastavi da krši naredbu da ne govori o sudskom procesu.

“Optuženi se ovim upozorava da sud neće tolerisati nastavak namernog kršenja svojih zakonitih naloga i da će, ako bude potrebno i primereno u datim okolnostima, izreći zatvorsku kaznu”, rekao je Merčan.

Dok je sudija čitao presudu, Tramp je zurio u sto ispred sebe blago se mršteći.

Kazna je doneta na početku druge nedelje svedočenja u istorijskom slučaju. Tužioci na Menhetnu kažu da su Tramp i njegovi saradnici učestvovali u ilegalnoj šemi da utiču na predsedničku kampanju 2016. suzbijanjem negativnih priča.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara bivšoj porno Stormi Danijels (Stormy Daniels) kako bi prećutala seksualni odnos za koji kaže da je imala s Trampom 10 godina ranije.

Tramp se izjasnio da nije kriv i negira da su imali odnos.

Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vreme kada se Tramp suočavao s drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh