Crna hronika

Drogu iz Bugojna kamionom pokušali prokrijumčariti u Njemačku, carinicima rekli da je obuća

Detaljnim pregledom kamionske pošiljke koja se nalazila u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška službenici Uprave za indirektno oporezeivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu, otkrili su i veliku količinu droge “skank”.

Droga - Bugojno.ba

Droga čija bi vrijednost na ilegalnom narko-tržištu u zemljama EU premašila cifru od dva miliona KM, pronađena je među paketima s obućom, u prikolici kamiona koji je u četvrtak naveče detaljno pregledan u Gradišci.

Radi se o oko 350 kilograma skanka, otkrivenog u zajedničkoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Obavještavajno-bezbjednosne agencije (OBA) te Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a po nalogu Tužilaštva BiH.
Policajci su prije ove zapljene, jedne od većih u posljednje vrijeme, imali saznanja da je u kaminskoj prikolici sakrivena droga, a da su bili u pravu ispostavilo se u Carinskoj ispostavi Gradiška.

„Kamion“, u kojem su bila dvojica vozača, a koji su nakon zapljenje skanka uhapšeni, krenuo je iz Bugojna u Gradišku, gdje je trebalo da uradi izvozno carinjenje radi transporta obuće u Njemačku.

Službenici UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banja Luka, kasno sinoć su u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška izvršili detaljan pregled kamionske pošiljke, koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje. Međutim, postojala je informacija da će u prikolici, među obućom, biti i droga. Stoga je detaljno pregledana pošiljka, pojašnjava jedna od sagovornika.

Kako dodaje, tim pregledom pronađene su desetine paketa s drogom, a ubrzo su uhapšena dvojica osumnjičenih.

„Pošiljka s obućom bila je namijenjena za Njemačku, a da li je droga trebalo da završi u toj ili nekoj drugoj državi, to će pokazati istraga“, ističe naš izvor upućen u istragu.

Iz Tužilaštva BiH u petak su saopštili da je otkriveno i zaplijenjeno oko 30 paketa skanka.

„Po dolasku na granični prelaz pripadnici Granične policije i SIPA su zaustavili i izdvojili kambion te je otkrivena velika količina droge“, rekli su iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA su kazali da je u pitanju nastavak aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, a koji se odnosi na šverc droge.

„Uz drogu, pronađeni su te privremeno oduzeti i drugi predmet koji se mogu dovesti u vezu s organizovanim kriminalom, odnosno švercom droge“, rekli su iz SIPA.

Ovo je u proteklih 12 mjeseci četvrta zapljena skanka u količini većoj od 200 kilograma, koji su zajedničkim snagama realizovali Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjednosne agencije.

Akcija provedena u carinskoj ispostavi Bosanska Gradiška predstavlja još jedan dokaz uspješno planiranih i izvedenih zajedničkih aktivnosti UIO, SIPA-e i drugih državnih agencija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh