BiH

Voćnjaci u Brčko distriktu BiH u dobrom stanju

Predsjednik Udruženja “Savremeni voćar” iz Šatorovića Bahrija Ribić tvrdi da je trenutno stanje voćnjaka na području Brčko distrikta zadovoljavajuće i da su voćnjaci u zadovoljavajućem stanju.

fena

On kaže da ukoliko ne bude većih mrazeva u periodu cvjetanja voćki, ovogodišnji rod bi mogao biti dobar.

Voćari iz ovog mjesta ističu da su, iako nema vlage, zasadi šljive dobri, ali da se trešnje koje su prošle godine dosta stradale nisu uspjele oporaviti, tako da se dosta stabala posušilo, a novi zasadi su slabije podizani.

-Podsticaj je ostao isti i iznosi 800 maraka po hektru zasada. Nekada se za taj podsticaj mogao kupiti sadni materijal, a danas ne može. Slali smo više puta zahtjeve za povećanje podsticaja za sadnju voćnjaka jer je sadnica ranije koštala 1,5 KM, dok je danas cijena sadnice četiri marke – kaže Ribić.

Prema njegovim riječima, voćarima bi se trebalo pomoći na taj način da bar za taj podsticaj mogu kupiti sadnice.

U voćnjacima su u toku radovi na rezidbi, prskanju i krečenju radi zaštite voćki i uništavanju preživjelih insekata, te prihrani voćnjaka vještačkim đubrivom. Kako stručnjaci kažu, zaštita voćnjaka u proljeće je važna kako bi na vrijeme zaštitili voćke da rod ne bi bio smanjen.

Zaštita u proljeće provodi se na svim vrstama voćaka, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh