BiH

Stevandić za sutra zakazao sastanak stranačkih lidera o ‘Izbornom zakonu RS’

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je za ponedjeljak u Banjaluci sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na temu ‘Izborni zakon Republike Srpske’.

Nenad Stevandić - N1info.com

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona Republike Srpske, Stevandić je još u srijedu, 3. januara, rekao da je on utemeljen u Ustavu Republike Srpske i BiH i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja.

– Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike svih političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da 8. januara sjednemo oko toga, mnogo prije nego bi se zakon donosio, da porazgovaramo o toj temi – rekao je novinarima Stevandić prenosi n1

Republika Srpska će kreirati svoj izborni zakon koji predviđa da entitet sam provodi općinske i republičke izbore, rekao je Milorad Dodik, predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta i lider najveće stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon sastanka sa predsjednicima stranaka koje su u vladajućoj koaliciji na nivou RS.

On je na pres-konferenciji u Banjaluci u srijedu izjavio da je RS “odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima RS i BiH”. Dodao je da taj zakon – koji će biti upućen u zakonodavnu proceduru po hitnom postupku – neće zadirati u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

– RS će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvidjeti da izborna komisija Srpske provodi opštinske i republičke izbore – kazao je Dodik.

– Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH – upozorili su iz Ambasade SAD-a na ove bajave.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

– Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto. Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje. Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru – zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh