BiH

Nakon proljetnih temperatura stiže nam prava zima

Tokom mjeseca decembra u BiH prevoladavale su izuzetno visoke temperature za ovaj period godine. Meterolozi najavljuju da nas uskoro očekuje temperatura primjerena za januar.

zima - novi.ba

Proljetne temperature će kako prognoziraju trajati do nedjelje, a od nedjelje poslijepodne ili navečer moguće osjetno zahlađenje uz snježne padavine.
Nestabilno do kraja ove sedmice, u narednim danima lokalno i pljuskovi sa grmljavinom.

ČETVRTAK (04.01.) – Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje nas lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi uz mogućnost za pojavu sitnog leda, a javljali bi se od jutarnjih sati četvrtka sa najvećom šansom za njihovu pojavu u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne. Nestabilno u većem dijelu zemlje.

Jutarnja temperatura u četvrtak između 1 i 11 °C, a dnevna između 10 i 16, lokalno do 18 °C. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

PETAK( 05.01.) – U noći sa četvrtka na petak bi se nakratko razvedrilo u većem dijelu zemlje, ali od jutarnjih sati petka postepeno novo naoblačenje sa jugozapada. Uz naoblačenje lokalno kiša, uglavnom na jugu i zapadu zemlje dok će u ostatku zemlje kiše biti samo rijetko i prolazno. Jutarnja temperatura u petak između -3 i 4 °C, a dnevna između 8 i 14, lokalno do 16 °C. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na planinama lokalno jaki udari vjetra.

Za vikend (06./07.01.) naći ćemo se pod uticajem ciklona koji će se formirati zapadnije od nas. Donijet će nam oblačno vrijeme u padavine. Kiša i pljuskovi lokalno praćeni grmljavinom se očekuju glavninom u Hercegovini na zapadu i sjeverozapadu Bosne. Drugdje manje padavina, najmanje na istoku Bosne. Uz južna visinska strujanja ostaje relativno toplo do nedjelje poslijepodne. Od poslijepodnevnih ili večernjih sati nedjelje (07.01.) je moguće spuštanje osjetno hladnijeg zraka sa sjevera s kojim bi kiša najprije na planinama, a kasnije u noći na ponedjeljak (08.01.) i u većem dijelu Bosne prelazila u susnježicu i snijeg. Neke obilnije snježne padavine uz ovo zahlađenje se ne očekuju prema trenutnim prognozama piše BHMETEO. prenosu n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh