BiH

Planine u BiH očekuju najbolju sezonu

Iako do početka zimske skijaške sezone ima još vremena, iz skijaških centara ističu da se već uveliko spremaju, te najavljuju najbolju sezonu na bh. planinama ikada.

Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina”, kazao je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je interesovanje za predstojeću zimsku sezonu na Jahorini veliko.

“Olimpijski centar ‘Jahorina’ neprestano ulaže u unapređenje ponude i infrastrukture, što je privuklo pažnju velikog broja turista iz svih delova sveta. Jahorina se ubrzano razvija i postaje jedna od najposećenijih destinacija u regionu”, kazao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, ove sezone će dobiti tri nove staze, te produžiti jednu i dobiti novi vezni put, što je ukupno još tri km staze.

“Pored toga povećali smo i kapacitete osnežavanja i očekujemo najuspešniju sezonu u istoriji planine”, pojasnio je Ljevnaić.

Ističe da je Jahorina postala prepoznatljiva destinacija za turiste iz svih dijelova svijeta, te gosti dolaze iz različitih zemalja i kultura, kao što su Mađarska, Velika Britanija, Austrija, Turska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i mnoge druge.

Dodao je da je pretprodaja ski karata za sezonu 2023/24. počela i da će trajati do 20. oktobra.

Kazao je da prilikom kupovine šestodnevnih ili više karata na pojedinačne karte, skijaši imaju priliku ostvariti popust od 10 odsto, u periodu pretprodaje.

Kako je rekao, Jahorina je i prošle godine bila najposjećenija planina u BiH, nudeći skijašima i svim ljubiteljima planine širok spektar aktivnosti. Lani je, kako je rekao, na ski stazama skijalo 315.000, te je napravljeno 2.659.000 prolaza.

Za nadolazeću zimsku sezonu se spremaju i u skijalištu “Ski Vlašić”, kazao je Goran Šarić, direktor ovog skijališta.

“Sve zavisi od vremena, dok bude hladnije vrijeme, mi počinjemo praviti vještački snijeg i otvaramo sezonu”, kazao je Šarić i dodao da su, što se tiče posjetilaca, uglavnom to domaći turisti, te gosti iz Hrvatske i Slovenije.

“U decembru i prvoj polovini januara gosti su iz Hrvatske, dok su u drugoj polovini januara gosti iz Slovenije i naši domaći”, kazao je Šarić.

Kako je pojasnio, što se tiče domaćih turista, imaju dosta veliki broj vikend posjetilaca.

Zvonko Bagarić, direktor “Adria Ski Kupresa” na Kupresu, ističe da se i oni pripremaju za sezonu, te da se ove godine nadaju najboljoj sezoni.

“Do ove sezone 40 odsto skijališta bilo je pokriveno vještačkim snijegom, a od ove godine će kompletno skijalište biti prekriveno umjetnim snijegom, tako da se nadamo velikom broju turista”, kazao je Bagarić.

Kazao je da tehničke poslove privode kraju i nadaju se da će skijališta moći raditi normalno, a tako se i pripremaju.

“Prošle godine imali smo jaku lošu sezonu, jer je skijanje krenulo tek u drugoj polovini januara. Najviše gostiju imamo iz Dalmacije, Hecegovine i veliki broj skijaša iz Banjaluke i Mrkonjić Grada”, kazao je Bagarić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh