BiH

Jasna poruka Dodiku od ambasadora PIC-a: Prekinite s politikom nepriznavanja i počnite sarađivati sa Šmitom

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države

Sjednica PIC-A - Twitter

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovo su iskazali čvrstu i dosljednu podršku mandatu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i Uredu visokog predstavnika (OHR) u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Ovo je navedeno u njihovoj zajedničkoj izjavi.
Imenovanje visokog predstavnika

– Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres) u svom dopisu Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika.

Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – istaknuto je.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske.
Nepotrebne tenzije

– Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva sve stranke u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive ove države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također ponovo potvrđuje da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH – zaključeno je u saopćenju. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh