BiH

O djevojčici Esmi Gljivi pišu svjetski mediji: Barbike u bh. tradicionalnoj nošnji stigle do Češke

Kaže da bi svoje lutke nazvala “bosanske barbike”.

Esma Gljiva - avaz.ba

Djevojčica Esma Gljiva iz Vogošće svoju ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji izrazila je kreativno kroz izradu tradicionalne balkanske nošnje s ukrasima za glavu i ukrasnim keceljama za barbike. Kaže da bi svoje lutke nazvala “bosanske barbike”. Esma je talentirana 11-godišnjakinja o kojoj su pisali poznati svjetski mediji kao što su Reuters te mediji iz Pekinga.

Unikatna ideja

Ovu unikatnu ideju Esma je dobila dok je šetala Mostarom, kazala je za „Avaz“ njena majka Adana.

– U povratku s godišnjeg odmora svratili smo u Mostar i, šetajući gradom, odmah je primijetila lutkice u jednom izlogu, baš ovakve lutkice koje su bile obučene u narodnu nošnju. Esma je primijetila da one nisu adekvatno obučene i znala je kako bi to trebalo izgledati te je odlučila da ne kupi tu lutkicu, već da ona sama sebi napravi novu – kazala je Adana.

Esmin posao koji vrijedno radi u svojoj radionici je manuelan i zahtijeva dosta truda i vještine.

– Lutke predstavljaju obilježja naroda kroz nošnje i to je bio njen cilj. Ona je poznavala tradicionalne nošnje i odlučila je napraviti muslimansku, pravoslavnu i katoličku nošnju – istakla je.

Ima podršku

Odgajana u porodici predanih amaterskih folklornih plesača, Esma je naučila mnogo o bosanskoj multireligijskoj tradiciji, što joj je pomoglo pri radu. Jedna od njenih lutaka našla se i u rukama ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević, čiju je fotografiju podijelila na društvenim mrežama i na taj način Esmi pružila podršku.

– Prva podrška je krenula iz komšiluka, zatim od naših kolega i poznanika. Prijatelj naše prijateljice Miralem iz Praga se oduševio Esminim lutkicama i naručio 15 komada. Jedna od tih 15 lutkica došla je do ambasadorice Martine – dodala je Adana.

Reciklirani materijal

Jedna Esmina lutka košta 30 KM, ali, s obzirom na trošak materijala, Esma ne zaradi baš puno novca.

– Gledamo da idemo ukorak s vremenom i prirodom i odlučili smo da recikliramo lutkice i da pravimo kapice od čepova. Esmina radionica voli prirodu i reciklira – rekla je Adana za “Avaz”.

Esma ima dvojicu braće koji joj, zajedno s roditeljima, pomažu pri izradi lutkica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh