BiH

Zavod Pazarić: Građani traže smjenu direktora

Traži se smjena rukovodstva i zaštita osobe koja je snimala nasilje.

Zavod Pazarić: Građani traže smjenu direktora - vijesti.ba

Učesnici mirnog protesta ispred Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalide djece i omladine u Pazariću danas su poručili da nema mjesta nasilju u društvu i zatražili smjenu direktora Zavoda u kojem je nedavno otkriven novi slučaj nehumanog postupanja sa štićenikom.

Na protestu koji je organizovala Unija lica i organizacija lica sa invaliditetom u Federaciji BiH /FBiH/ istaknuto je da otkaz radnici koja je zlostavljala štićenika nije rješenje problema.

Iz Unije podsjećaju da mjesecima traže smjenu direktora Zavoda, smatrajući ga odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid, ali da je reakcija nadležnih izostala.

Adnan Dervišević u ime Unije lica i organizacija lica s invaliditetom FBiH danas je rekao da do kraja naredne sedmice očekuje da rukovodstvo zavoda podnese ostavku.

Na skup su došli i stanovnici Pazarića, među kojima i Vedin Išerić, koji je izrazio uvjerenje da se krije stanje u svim socijalnim institucijama, ne samo u Pazariću.

Išerić je ocijenio da nije rješenje otpustiti jednog radnika ili jednog direktora, već da treba strogo kazniti počinioce i odgovorne kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo.

Skup je održan u tišini kako se ne bi uznemiravali korisnici Zavoda u Pazariću, a okupljeni, njih nekoliko desetina, poručili su da su spremni da istraju u borbi za prava lica sa invaliditetom.

Učesnici skupa, među kojima su bili i pojedinci iz zemalja regiona, te predstavnici više nevladinih organizacija, uputili su podršku svim licima koja borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim radnicima ove ustanove koji svoj težak posao rade profesionalno i sa empatijom.

Prije nekoliko dana u javnost je dospio snimak na kojem se vidi radnica Zavoda kako udara jednog štićenika i galami na njega, a prije četiri godine objavljene su fotografije djece štićenika Zavoda u Pazariću koja su bila vezana za radijatore, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh