BiH

U Drvaru će biti proglašeno stanje elementarne nepogode

Snažno nevrijeme u opštini Drvar prouzrokovalo je veću materijalnu štetu zbog čega će biti proglašeno stanje elementarne nepogode, rekla je načelnica ove opštine Dušica Runić.

Fena/Srna

– Krovovi na par stambenih zgrada su oštećeni, a nekoliko stabala blokiralo je saobraćajnice u centru grada – navela je Runić, prenosi BHRT.

Ona je istakla da su ekipe opštinske Civilne zaštite na terenu i uklanjaju stabla, koja su pala noćas.

– Šteta na privatnim objektima u ovom momentu nije poznata. Zbog navedenog stanja biće proglašeno stanje elementarne nepogode na području opštine – rekla je Runić.

Pojedina naselja na području Drvara tokom noći ostala su i bez električne energije, javlja RTRS.

U BiH sinoć registrovano više od 21.500 munja i gromova

Bh. zajednica “lovaca na oluje” – Bosnia Storm Chasers je objavila da je njemački servis za detekciju munja i gromova do 23:30 sati na području Bosne i Hercegovine registrovao više od 21.500 munja i gromova, pretežno u Bosanskoj Krajini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni.

Mnogi gradovi u Potkozarju su ostali bez urednog elektrosnabdijevanja uslijed udara groma ili vjetra. U nekim mjestima registrovan je led, a u većini mjesta jak do olujan sjeverac koji je donio osvježenje od vrućina. Obarao je drveće u Banjoj Luci, Dubici, Prijedoru, Novom Gradu, na Kozari i drugdje.

Nekoliko oborenih stabala i stuba ulične rasvijete, bilans su nevremena koje je zahvatilo KS

Kako je Feni rečeno u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite KS, vjetar je oborio stablo u ulici Plantaže i stub ulične rasvjete, te stablo u ulici Zaima Topčića, kao i dva stabla u Aleji Bosne Srebrene.

U međuvremenu, na spomenute lokalitete upućene su ekipe KJKP Park koje su angažirane na sanaciji terena.

U istom periodu (protekla 24 sata), pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS imali su 11 intervencija, uključujući gašenje kontejnera sa smećem, gašenje kablova električnih instalacija i niskog rastinja, te tehničke intervencije na uklanjanju stabala koje je oborio vjetar.

Inače, snabdijevanje potrošača električnom energijom na području Kantona Sarajevo je uredno, osim pojedinih područja koja su bila planski isključena zbog izvođenja neophodnih radova na održavanju energetskih postrojenja.

Također, svi potrošači u Kantonu Sarajevo su uredno snabdjeveni prirodnim gasom.

Vodosnabdjevanje u Kantonu Sarajevo je, također, uredno, osim u dijelovima pojedinih naselja gdje se vrše planske popravke kvarova na vodovodnoj mreži.

Mostarski vatrogasci imali veći broj intervencija radi olujnog nevremena

Povodom olujnog nevremena praćenog jakim vjetrom, grmljavinom i mjestimičnom kišom koje je sinoć pogodilo Hercegovinu, vatrogasci širom Hercegovačko-neretvanskog kantona su imali pune ruke posla.

Prema informacijama Operativnog centra civilne zaštite HNK-a najviše je pogođen Mostar, gdje su vatrogasci imali veći broj intervencija koje su uključivale pilanje i uklanjanje oborenih stabala s kolnika, kao i s automobila, a uslijed olujnog nevremena došlo je do prekida napajanja električnom energijom u naseljima: Miljkovići, Polog, Kozice i Međine. Svi kvarovi će biti otklonjeni tokom dana, stoji u saopćenju.

Na području Konjica uslijed olujnog vjetra došlo je do prekida napajanja električnom energijom u naseljima: Buturović Polje, Parsovići, Ostrožac, Gorani, Lukomir i Lađanica.

Općinu Jablanica pogodilo je kišno nevrijeme i dovelo do začepljenja cestovnih šahtova i većeg broja vatrogasnih intervencija.

Na području Općine Prozor-Rama posljedice nevremena su slične kao i u ostalim općinama, s tim da je napajanje električnom energijom uredno. Zabilježeno je nekoliko intervencija na uklanjanju oborenih stabala i crijepa sa kolnika.

Olujno nevrijeme sinoć prouzrokovalo samo manje štete te 15-minutni nestanak struje u Zenici

Prema informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK te Kantonalne uprave za civilnu zaštitu ZDK, nije bilo prijave većih šteta kao posljedica jakog vjetra.

– Mi smo jutros evidentirali u zeničkom naselju Crkvice da je vjetar oborio limenu nadstrešnicu na dva automobila. Prema podacima iz Vatrogasne jedinice Zenica, oni su sinoć imali dvije intervencije, od kojih je jedna bila u ulici Armije BiH, gdje je pao lim sa balkona, dok je u naselju Ričice srušeno drvo. U naselju Hamida u Zenici prijavljeno je da je vjetar sa kuće srušio nekoliko crijepova. Bilo je i manjeg rušenja dijela fasada sa starijih zgrada – kazao je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić.

Također, na cijelom području Grada Zenica, nešto iza ponoći, na 15-ak minuta nije bilo struje.

Aličić dodaje da iz drugih gradova u tom kantonu do sada nisu imali prijavu šteta, ali da to ne znači da ih nije bilo te da bi tokom dana mogli imati novih prijava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh